Jednostavan način da pecivo ostane duže sveže

Puratos otkriva da je povećana potražnja za pekarskim proizvodima sa dužim rokom trajanja, pa zato nude savete pekarama kako da odgovore na ovaj izazov.

Metju Bret, poslastičar Chief Puratos UK otkriva neke jednostavne i lako primenjive tehnike koje će hlebu i pecivima produžiti rok trajanja i omogućiti im da duže budu sveži.

Pecivo
Postoji nekoliko sastojaka koji će omogućiti pecivu da bude sveže duže nego inače.
– Margarin i ulje duže opstaju nego maslac, pa ih koristite gde god je to moguće. Šećer je, takođe, dobar čuvar, tako da, gde je moguće, dodajte 5% šećernog sirupa ili meda kako biste produžili rok trajanja svom pecivu – objašnjava Bret.

Ispečeno pecivo, savetuje on, čvrsto treba umotati u dupli sloj prijanjajuće folije i zatvoriti u vakum posudu koju ćemo držati dalje od izvora toplote i sunčeve svetlosti.
– Alternativno, mnoge proizvode možete zalediti i odlediti kad je to potrebno – dodaje Bret.

Hleb
Mnogo proizvoda može da održi svežinu hleba, ali Bret tvrdi da jednostavne promene u procesu mešenja takođe mogu pomoći.

Da bi hleb duže bio mekan, treba dodati više masnoće i vode u testo tokom mešenja. Takođe, hleb će duže ostati svež ako ga manje pečemo.

Ukoliko razmatrate racionalizaciju proizvodnje, Bret savetuje da koristite kiselo testo jer će hleb ostati svež duže vreme, a ukus će vremenom biti sve bolji.

Kao i kod peciva, pravilno skladištenje hleba je veoma važno. Bret savetuje da se vekne koje ne idu u zamrzivač stavljaju u duple vrećice, ali da se drže na hladnom.

Takođe, Metju Bret kaže da ovo znanje pekare treba da podele i sa svojim kupcima – zamrzavanje hleba kod kuće odličan je način da mu se produži vek trajanja.

To se naročito odnosi na fabrički sečene hlebove jer je njih lakše i odlediti.

– Ako hleb počinje da bajati, recite svojim mušterijama da mogu da ga osveže u rerni za samo nekoliko minuta – dodaje Bret.

A, kako niko od nas ne želi da se hrana baca, Bret predlaže da se od ostataka prave novi proizvodi. Od bajatog hleba lako se naprave prezle ili krutoni za čorbe.

Priredila: Anđelija Lazić, magazin Pekar & Poslastičar

Pogledaj i ostale članke iz kategorije vesti