Lesaffre kompanija

Lesaffre pekarski centar u Beču

100% posvećen industrijskim proizvođačima

Kao ključni globalni igrač u oblasti proizvodnje kvasca i fermentisanih proizvoda, Lesaffre je otvorio novi tip pekarskog centra u Beču, u potpunosti namenjen industrijskom pekarstvu. Strateški je smešten u srcu Evrope, a njegova misija je da podrži ndustrijske
proizvođače u razvoju novih proizvoda i postupaka. Zvanično je počeo sa radom u utorak 9. aprila, u prisustvu Antoana Bola (Antoine Baule), generalnog direktora kompanije Lesaffre.

Lesaffre tim

Poboljšana industrijska ekspertiza
Kao poslednji u međunarodnoj mreži sa više od 40 pekarskih centara širom sveta, ovaj centar u Beču, koji je u funkciji od početka 2019, prvi je koji je u potpunosti namenjen industrijskim proizvođačima. Novo postrojenje će pomoći kompaniji Lesaffre da poboljša ponudu svojih usluga industrijskim proizvođačima, pružajući im važne informacije o razvojnim mogućnostima u Evropi.


„U novom pekarskom centru, namenjenom probnim ispitivanjima u industrijskom sektoru, svojim potrošačima i partnerima bez ograničenja nudimo mogućnost testiranja njihovog postupka proizvodnje uz simulaciju njihovih uslova rada. Na taj način bismo, zajedno sa njima, razvili rešenja po meri”, rekao je Žerom Lebrije (Jérôme Lebriez), predsednik kompanije Lesaffre za oblasti Istočne i Centralne Evrope. Pekarski centar sadrži najmoderniju pilot industrijsku pekaru, sagrađenu u četiri zone: zona za pripremu testa, zona za oblikovanje, zona hladne obrade sa ćelijom za zamrzavanje sa ventilacijom i konačno, zona pečenja.

Lesaffre postrojenja za proizvodnju

U zoni pripreme postoje četiri miksera koja su proizvedena krajnje precizno, tako da celokupno testo mešaju identičnom ulaznom snagom, a pomoću računarskih kontrola se mogu sasvim precizno podesiti temperatura i jačina mešanja. Takođe, tu je i fermentor kiselog testa sa maksimalnim kapacitetom od 60kg kiselog testa, koji ima ugrađenu vagu i opremu za zagrevanje i hlađenje.

U kombinaciji sa računarskim kontrolama, za određene procese se mogu podesiti pojedinačni profili vremena i temperature. Delilica testa može da izmeri komade testa u težinskom rasponu od 150 do 1200g i to može da obavi za maksimalno 1800 komada u jednom satu. Na taj način, mogu da se proizvedu veoma lepi, zanatski napravljeni bageti koji deluju rustično i imaju šupljikavu vazdušastu strukturu. U nastavku proizvodnog procesa, predstavljena je proizvodna linija za različite tipove manjih peciva, posebno za kajzerice, kifle, zemičke, burgere i krofne sa maksimalnim kapacitetom do 7500 komada kada je u funkciji šest proizvodnih traka, može proizvesti do 43000 komada u jednom satu.

U ovom pekarskom centru se koristi moćni sistem za klimatizaciju, koji omogućava da precizno kontrolišu temperaturu i vlažnost vazduha. Kada je u pitanju lisnato testo, predstavljen je uređaj za industrijsko istanjivanje testa i linija za fino oblikovanje. Za pripremu kroasana tu je uređaj za automatsko uvijanje koji može paralelno da oblikuje kroasane različitih veličina i do osam redova, kao i dansko pecivo, ćabate ili kolače bez kvasca. Njegov maksimalni kapacitet u jednom redu iznosi do 3000 komada u jednom satu. Kada je reč o zamrzavanju, u Centru imaju uređaje za trenutno smrzavanje koji vrlo brzo zamrzavaju testo kako bi se sprečio nastanak velikih kristala vode koji mogu da naruše strukturu ćelije u testu. Za proces pečenja, na raspolaganju su tri različite vrste pećnica, standardne sa pet različitih jedinica u kojima se zasebno može upravljati, a čija površina za pečenje oponaša kamenu ploču, sa rotacionom pločom i konvekcijsku. Svi sistemi se zagrevaju na električnu energiju.

U okviru centra, nalazi se laboratorija namenjena proceni kvaliteta gotovih proizvoda. Unutar ove male, tehnološki izuzetno opremljene laboratorije, mogu se obaviti neke od najmodernijih analiza peciva i hlebova, kao što su osnovni parametri kiselog testa, karakteristike strukture hleba, zapremina peciva, pH vrednost i kiselost kiselog testa i ispečenih proizvoda, analiza vlažnosti i dr. Sve to se nalazi na prostoru površine više od 600 m².

Lesaffre pećnice

Korišćenje najsavremenijih tehnologija
Lesaffre, grupa koja posluje u više od 50 država, nastavlja sa svakodnevnim investiranjem u talente i inovativne tehnologije, sa ciljem da pronađe nova rešenja kako bi zadovoljila potrebe svojih potrošača. „Inovacija predstavlja suštinski deo kompanije i biće jedan od ključnih faktora odgovora na izazove sutrašnjice. Želimo da pomognemo svojim klijentima da zajedno učestvujemo u razvoju tehničkih i industrijskih rešenja koja bi zadovoljila njihove potrebe za inovacijom. Podizanje ovog pekarskog centra u srcu regije koja igra veoma važnu ulogu u razvoju trendova ishrane, od ključnog je značaja za Lesaffre”, rekao je Antoan Bol, generalni direktor kompanije Lesaffre.

Kreiranje ovog probnog pekarskog centra je potpuno u skladu sa strateškim prioritetima kompanije Lesaffre po pitanju inovacija i usluga za korisnike. Lesaffre je prisutan u Austriji od 1996. Sedište kompanije Lesaffre Austria, koje se nalazi u susedstvu novog industrijskog pekarskog centra, namenjeno je distribuciji pekarskog kvasca i proizvodnji sastojaka za pekarstvo.

Antoine Baule

Antoan Bol (Antoine Baule), generalni direktor kompanije Lesaffre

Naš novi centar jedinstven je po tome što je namenjen industrijskim proizvođačima. Sada imamo mesto na kome možemo da vršimo kompletne probe za naše klijente i na taj način im uštedimo vreme koje oni troše na svojim linijama, što je za njih veoma važno. Mi ih možemo pozvati ovde da im pomognemo da zajedno dizajniramo nove proizvode ili da rešavamo tehničke probleme koje imaju. Već smo do sada privukli dosta pažnje. Ponosni smo na činjenicu što naša kompanija ima dugu istoriju koja broji već 165 godina poslovanja. Ključ našeg uspeha je u mešavini razvoja tehnologije i ostvarenju snažnih veza sa našim klijentima. Počeli smo sa proizvodnjom kvasca za pekarske proizvode, potom poboljšivača, a sa razvojem fermentacije u oblasti bionauke, razvijali smo različite kulture bakterija pre svega za kiselo testo, ali i za razne druge oblasti prehrambene industrije. Pekarstvo i dalje čini 70 odsto ukupne zarade od svih naših aktivnosti. To je tržište koje raste i mi smo tome u potpunosti posvećeni. Sve naše aktivnosti imaju jedan cilj, a to je da imamo bolju hranu, da budemo zdraviji i da zaštitimo našu planetu.“

Miodrag Jelić, Jérôme Lebriez

Miodrag Jelić generalni direktor kompanije Lesafre za Srbiju, Rumuniju, Moldaviju i Bugarsku “Ovaj Pekarski centar u Beču je jedinstven jer je u potpunosti posvećen industrijskim pekarima i pronalaženju rešenja za probleme u proizvodnji koje imaju, kao i razvoju proizvoda svojstvenih njihovim uslovima proizvodnje i tržištu. Specifičnost centra je i sposobnost kreiranja atmosferskih uslova pekare za koju radimo – dakle temperature i vlažnosti vazduha, kako bi rezultati testiranja bili takvi da nakon rada u centru nema potrebe za dodatnim testiranjem u lokalnoj proizvodnji. Veoma smo ponosni što će naši partneri iz Srbije imati mogućnost korišćenja ovog Pekarskog centra!”

Žerom Lebrije (Jérôme Lebriez) predsednik kompanije Lesaffre za oblasti Istočne i Centralne Evrope „U zemljama ovog regiona dominiraju industrijske pekare i one dosta investiraju u svoje poslovanje, dok vi u Srbiji imate dosta zanatskih pekara, kao i pekara srednje veličine. Čini mi se da je danas taj odnos izbalansiran. Izabrali smo Austriju, odnosno Beč da u njemu otvorimo svoj centar, jer je lako dostupan svima u Evropi. Tu mogu doći proizvođači iz Rusije, Češke, Srbije, pa čak i iz Turske i iz nekih drugih zemalja, možda čak i iz Afrike, zašto da ne.“

Piše: Irina Maksimović, Pekar & Poslastičar Broj 21, april/maj 2019 god.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije događaji