Nenad Nikolić

Najava događaja – festival TESTIVAL 2020, za sve koji vole hleb, testo i testenine

Festival Testival 2020 će vam predstaviti male proizvođače hleba, testa i testenine, sa željom da se otkriju sve skrivene prednosti i prognozira budući razvoj etnogastronomije. Punih 48 sati vikenda, 29. februara i 1. marta, biće ispunjeno mirisom hleba i peciva koji će se širiti Dorćol Platz-em u Dobračinoj 59b, Beograd. Događaj je zamišljen kao jedinstvena mešavina prodajne izložbe, dvadesetak inspirativnih predavanja i niza „testivalskih“ radionica dopunjenih show cookingom.

Hrana je najbolji lek! – uzvik s kojim bi se pre svih složio prosvetitelj i narodni lekar Vasa Pelagić, ali i dodao da „od dobre hrane zavisi blagostanje i zdravlje naroda. Samo sit čovek može da misli pravilno i da radi uredno i dovoljno.“ U to ime, udruženje Festival testa testenine i hleba Testival, u saradnji sa Dorćol Plaz-om, partnerski organizuje prvi TESTIVAL 2020 sa izuzetnim programom koji je em bogat, em dvodnevni!

Nenad Nikolić

Program festivala Testival 2020 obuhvata prodajnu izložbu, kao i bogat program radionica i predavanja: master kuvarske radionice Metro HoReCa centra, izbor najboljeg tradicionalnog recepta u organizaciji portala Recepti i Kuvar online, predavanja o uparivanju hrane i vina, kao i o istorijatu testenine kroz vekove i alkalnim nudlama. Posebna čarolija će biti prikazana na radionicama malih zanatskih proizvođača testa, hleba i testenine.

Na prodajnoj izložbi će 30 izlagača ponuditi svoje proizvode po akcijskim cenama.

Među izlagače koji će nuditi svoje savršeno izrađene proizvode od testa umešaće se i Turistička organizacija opštine Ražanj. Ona će, pored očekivano bogate gastronomske ponude, predstaviti i ražanjsko crepuljarstvo. Ovaj ponos Ražnja je početkom decembra 2019. upisan u listu Nacionalnog registra za nematerijalno kulturno nasleđe Republike Srbije.

Kuriozitet: Udruženje TESTIVAL prodavaće poznate pite savijače, ali u obliku oznake za WiFi! Ova originalna WiFi „ikonica“ već je dobila i ime:  „VajFaj pita, bre!“. Deo prihoda od prodaje pita, Udruženje TESTIVAL namenjuje deci ometenoj u razvoju.

Raznovrstnost i kvalitet izlagača pokazaće koliko je gastronomska tradicija Srbije očuvana, a izlagači će imati priliku, da osim prodaje svojih proizvoda i komunikacije sa krajnjim kupcima, međusobno razmene iskustva, recepte, savete i ideje.

Svi pekari i poslastičari su dobrodošli da učestvuju kao izlagači ili demonstratori u atraktivnim radionicama, kao i u razmeni informacija o poslednjim trendovima i tehnologijama kao načinu da se Srbija brendira kao gastronomska destinacija!

Podeli

Pogledaj i ostale članke iz kategorije vesti