Ovako sada u Rimu prodaju sladoled: „Zaboravite kako smo radili pre covida-19”

Budućnost prodaje sladoleda je stigla. Rimski sladoledžija koristi duga plastična „klešta“ kojima kroz rupu u pregradi od pleksiglasa uzima kuglice

Paolo Constantini nosi zaštitnu kacigu s plastičnim vizirom, plastične rukavice i masku. 


„Možete da zaboravite ono što je bilo pre covida-19, morali smo ponovo izmisliti svoj posao“, kaže nagrađivani sladoledžija.

Ispred njegove „đelaterije” Il Gelatone, iz koje se vidi Koloseum, nalazi se i aparat sa dezinfekcijom za ruke.

Kupcima se na ulazu termalnim skenerom meri temperatura, a na podu su crno-žute pruge koje im ukazuju na razmak koji moraju da poštuju.

Italija se ponosi svojom poslastičarskom i đelato tradicijom. U uobičajenim vremenima čim otopli ljudi pohrle u „đelaterije”. Danas to više izgleda kao poseta bolnici.

„Pokušavamo zaštititi sebe, osoblje i kupce što više možemo”, rekao je Constantini.

Italijani su u ponedeljak dobili dašak slobode. Deo mera protiv pandemije ukinut je pa sada mogu vežbati na otvorenom.

Kafići, fast food objekti, restorani, đelaterije i poslastičarnice otvoreni su za pripremu hrane i poslastice „za poneti”.

Oni će uz mere zaštite, poput plastičnih pregrada među stolovima ili pravila socijalne distance, moći otvoriti svoja vrata tek u junu. Mnogima je to prava katastrofa jer je gastronomija krvotok italijanske privrede.


Procenjuje se da bi gubici privrede zbog karantina samo do juna mogli iznositi 34 milijarde eura. Do tada bi se moglo zatvoriti 50 hiljada preduzeća, a 350 hiljada ljudi ostati bez posla.

Izvor: BUKA portal

Podeli

Pogledaj i ostale članke iz kategorije vesti