Superzvezde među sastojcima

Vitamin D i omega 3 masne kiseline za obogaćivanje pekarskih proizvoda

Prilika za pravljenje obogaćene hrane nikad nije bila veća nego sada, tvrde u svom izveštaju stručnjaci iz kompanije DSM. Zbog pojačane brige o zdravlju, današnji potrošači su u potrazi za proizvodima koji su sačinjeni prema formuli i sa sastojcima koji poboljšavaju kvalitet ishrane. Kako tvrde u svom istraživanju – 60% potrošača kaže da traži svoju omiljenu hranu koja sadrži minerale i omega 3 masne kiseline, dok je njih 68% otvoreno za isprobavanje proizvoda koji pomažu dnevni unos hranljivih materija. Usled pandemije, pojačao se apetit za obogaćenom hranom koja podstiče zdrav imuni sistem. Stoga je, kako ističu, 2/3 potrošača prepoznalo činjenicu da je zdravom imunološkom sistemu neophodan vitamin D. Međutim, ovaj vitamin se u hrani nalazi u samo nekoliko izvora. Zbog toga i predstavlja stvarni potencijal i ključnu priliku za proizvođače hleba.

Konkurentno za proizvođače
DSM imenuje vitamin D3 i omegu 3 za superzvezde među sastojcima koji dodavanjem u različite svakodnevne namirnice mogu nadomestiti ovu prazninu, a posebno u pekarske proizvode. To je izuzetno konkurentno za proizvođače koji žele da svoje proizvode izdvoje sa ubedljivo najatraktivnijim zdravstvenim i nutritivnim tvrdnjama. Ovi mali ali moćni esencijalni mikronutritijenti, omogućavaju proizvođačima da razviju inovativne proizvode koji nude dodatne prednosti za imunitet. Mnogi proizvođači već koriste ovu priliku, što se može videti kroz šetnju kroz supermarkete. Hlebovi, kolači, peciva i tortilje su pravi tržišni potencijal, ali ima prostora i za više proizvoda za sve proizvođače koji su spremni da zadovolje potražnju za obogaćenom hranom i da imaju korist od ove značajne tržišne prilike.

Potencijal za zdravstvene tvrdnje
Vitamin D je esencijalni nutritijent neophodan u svakom životnom dobu. Doprinosi normalnoj funkciji imunog sistema, a takođe, podstiče i apsorpciju kalijuma u crevima – što je posebno korisno u detinjstvu, ali i u poznim godinama. Omega 3 masne kiseline su odavno poznate po svojoj funkciji koju imaju u održavanju zdravlja očiju, mozga i srca. Stoga je jasno zašto obogaćivanje pekarskih proizvoda ovim, po DSM-u superzvezdama među sastojcima, može omogućiti tvrdnje kao što su „izvor vitamina D“ ili „bogate vitaminom D“ u zavisnosti od nivoa dodatog sastojka vitamina D. Posebno je važno što ovaj vitamin u potpunosti nema nikakav uticaj na ukus ili teksturu. Kompanija DSM je svojim kupcima već ponudila raznovrsna rešenja koja imaju ove zdravstvene dobrobiti koje se dalje mogu koristiti u pekarskim i poslastičarskim proizvodima – suvi vitamin D3 u prahu koji se
može koristiti u malim količinama i ima širok spektar primena u mešavinama brašna, tortiljama, kolačima, keksima, pločicama i sl.

Piše: Irina Maksimović, magazin Pekar&Poslastičar broj 37, februar/mart 2022.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije vesti