sfchronicle.com

Ideje za male zanatske pekare – kako u vreme pandemije ipak mogu da posluju

Usled pandemije korona virusa, situacija u pekarskoj industriji u Srbiji je, kao i svuda u svetu, teška. Velike industrijske pekare koje snabdevaju trgovinske lance i ostale prehrambene prodavnice beleže rast prometa u ovom sektoru, dok su male zanatske pekare većinom bile prinuđene da privremeno obustave rad i tako trpe veliku štetu.

Međutim, trebalo bi razmišljati o tome kako da se iskoristiti prednost koju inače imaju male porodične radionice u odnosu na velike sisteme – a to je adaptibilnost. Svoj asortiman i način rada, mali proizvođači mogu lako da promene. Zato bi u novonastalim okolnostima mogli da razmišljaju o tome kako da svoje poslovanje održavaju makar na nivou pokrivanja troškova. Nova saradnja ili kućna dostava sada može da bude jedna od opcija. Možda vredi pokušati.

box8.in

Društvene mreže su usijane od silnih razmena informacija. Treba to iskoristiti i staviti obaveštenje da vršite dostavu hleba i peciva starim licima, kao i svim ostalima koji ne izlaze napolje ili predlog da se nekoliko komšija iz zgrade udruži sa svojim zahtevima da im isporučujete svež hleb nekoliko puta u nedelji.

Od kada su zatvorene pijace, već se širi mreža za dostavu proizvoda sa poljoprivrednih gazdinstava koja upravo funkcioniše putem fejsbuka. Tako poljoprivredni proizvođači udruženo snabdevaju građane. Svi od toga imaju koristi. Kamo sreće da postoje i funkcionale zadruge, pa bi sve bilo još mnogo lakše.

dailytelegraph.com.au

S obzriom na to da dostava hrane preko kurirskih službi i dalje funkcioniše, možete stupiti u kontakt sa obližnjom pečenjarom, proizvođačem brze hrane, picerijom, restoranom koji rade dostavu hrane, sa predlogom da uz svoju ponudu prilože i ponudu vaše pekare ili poslastičarnice, da na taj način omoguće i dostavu svežeg hleba,  peciva, kolača… Pokušajte da se dogovorite sa lokalnom prodavnicom mešovite robe da im ponudite snabdevanje hlebom i pecivom.

Dolaze uskršnji praznici, treba razmišljati o tome šta bi moglo da se ponudi. Rođendani će se sigurno obeležavati, a za Uskrs će porodica postaviti malo bogatiju trpezu. Ponudite ono što umete da umesite.

broadsheet.com.au

Ukoliko se pekara nalazi u manjem mestu, opet putem fejsbuka ili instagrama možete obavestiti mušterije o mogućnosti dostave na kućnu adresu, o ponudi i vremenu dostave. Mnogo toga se može staviti u korpu od bicikla, na motor, a još više u automobil.

Takođe, osobama starijim od 65 godina, ali i ostalima, uz hleb ili pecivo možete ponuditi i osnovne namirnice koje inače nabavljate, poput jaja, brašna, ulja, jogurta i još neke koje su vam lako dostupne.

uecoffeeroasters.com

toilet_cake – foxnews.com

Facebook

Piše: Irina Maksimović

Pogledaj i ostale članke iz kategorije vesti