Komšije će od naredne nedelje hleb plaćati 80 centi?

Podgorica — Nova cena vekne hleba u Crnoj Gori mogla bi već od naredne nedelje da iznosi oko 80 centi, umesto dosadašnjih 65 centi.
To je izjavio predstavnik industrijskih pekara Damir Papić. Moguća je i nestašica pilećeg mesa.

Papić je, na sastanku Odbora za poljoprivredu Privredne komore Crne Gore, ukazao da minimalna proizvođačka cena osnovne vrste vekne hleba sa novim cenama brašna i drugim troškovima proizvodnje ne može da bude niža od 64 centa, po kojoj bi pekari mogli da isporučuju hleb trgovačkim lancima, prenosi Sputnjik.

Ukupna maloprodajna cijena zavisi dodatno od marže trgovca, njihovih troškova i dažbine, objasnio je Papić.

On nije precizirao kolika bi mogla da bude nova maloprodajna cena hleba kod trgovaca, ali je napomenuo da sadašnje uobičajene marže trgovaca i ostali troškovi povećavaju maloprodajnu cenu za oko 25 odsto, što bi značilo da bi nova cena vekne hleba mogla da iznosi oko 80 centi.

Prema njegovim rečima, uslov svega toga bio bi da Srbija narednih dana dozvoli izvoz brašna u Crnu Goru, a u suprotnom cene bi mogle biti i veće.

Zbog smanjenih zaliha kod pekara nove cene mogle bi da važe već od naredne nedelje, dodao je Papić.

Izvor: Sputnjik

Pekari cenama sustižu naftaše: Komšijama vekna prosečno 1,26 evra

Banjaluka — Pšenice i brašna u silosima i mlinovima u RS ima dovoljno do žetve, ali je uvoz neophodan usled ogromne potražnje za tim proizvodima.
To diktira i poskupljenje pekarskih proizvoda pa cena kilograma hleba sustiže cenu litra goriva.

Prema poslednjoj računici statističara stanovnici Republike Srpske su u januaru za kilogram belog hleba izdvajali u proseku 2,48 konvertibilnih maraka (1,26 evra), piše Capital.

Pekari ističu da se snabdevaju na sedmodnevnom nivou, a s obzirom na to da je tona pšenice otišla na 370 evra, te da su mlinari digli cenu brašna, neminovno je i poskupljenje hleba.

„Očekivano je da u idućih desetak dana hleb poskupi za 0,20 KM. To će pratiti i pojedini pekarski proizvodi, rekao je za „Glas Srpske” predsednik Udruženja pekara RS Saša Trivić, koji je i vlasnik kompanije „Krajinaklas” u okviru koje posluje lanac pekara „Manja”.

Trivić ističe da brašna ima dovoljno te da su i Srbija i Mađarska najavile da njihovi stari kupci iz regiona neće ostati na cedilu.

Mlinari u RS poručuju da hlebnog žita u silosima imaju do žetve i da neće biti problema ako građani budu racionalno kupovali.

„Brašno je poskupelo za 0,12 KM po kilogramu na osnovu uvozne cene pšenice. Trenutno u silosu imamo oko 6.000 tona pšenice, ali je potražnja povećana za 300 odsto. Nema nestašice, panika je veštački napravljena, samo treba strpljenja”, rekao je vlasnik mlina „Pavlović” iz Bijeljine Čedomir Pavlović, naglasivši da će Mađarska od iduće sedmice dozvoliti da nastave da uvoze od njih pšenicu da bi ispoštovali ranije dogovore.

Pšenice ne manjka ni u silosima mlina „Majić” iz Odžaka, gde je trenutno oko 24.000 tona hlebnog žita.

„Nema razloga za brigu ako Srbija dozvoli nama u regionu da uvozimo od njih, kao što smo i do sada. Prema mojim informacijama od saradnika iz Srbije za najviše pet dana dolaziće pšenica iz Srbije. Kod njih već imamo ugovorenu i uplaćenu pšenicu i verujemo da neće biti problema”, rekao je vlasnik mlina Ivica Majić.

On je naglasio da su količine pšenice koju imaju u silosima sasvim dovoljne do žetve, ali da je poslednjih dana tempo potražnje nenormalan.

„Problem je ako se ovakav tempo nastavi. Građani nemaju potrebe da gomilaju zalihe. Nema razloga za brigu, posebno ako nam nastavi stizati i pšenica iz Srbije”, poručio je Majić.

Izvor: Capital

Pogledaj i ostale članke iz kategorije vesti