Gorski Hotel&spa

Slatke price na najlepšoj planini

Nekada se na planinu odlazilo na skijanje, uživalo se u svežem čistom planinskom vazduhu. Dug put sa mora znao se prekratiti sa par planinskih dana u nekom od skromnih odmarališta, sa često zajedničkom kuhinjom u kojoj su mame na smenu kuvale, dok su deca nesputano jurcala okolo. Bila su to lepa vremena. Živelo se polako i radovalo sitnicama. I dalje se na planinama skija. Ali sada mnogo više cenimo svež, čist planinski vazduh. Živi se brzo, a slobodno vreme svelo se na luksuz. Odmarališta su zamenili hoteli, a zajedničke kuhinje vrhunski restorani. Užurbana svakodnevica donela nam je neke nove standarde i potrebe. Kopaonik je bila i još je najlepša srpska planina i u tom savršenom planinskom ambijentu smestio se Gorski Hotel&spa. Hotel koji apsolutno zna kako da dragocene dane odmora učini nezaboravnim. I upravo pod okriljem Gorskog, svoju kuhinju „svio” je i poslastičarski tim vrhunskih poslastičara koji su svoje iskustvo i umeće ujedinili i slatku ponudu Gorskog učinili dostojnu najviših svetskih standarda.


Gorski Hotel&spa

Predstavljamo poslastičarsku petorku Gorskog!Kreativni čarobnjak slatkiša Filip Černi, u svet poslastica ušao je još kao sasvim mali, i postao pravi hedonista za sve sto je hrana. Postavio je sebi visoke standarde, da kolač ne bude samo hrana za stomak već i za oči. Vredan, požrtvovan, pravi timski igrač u najslađoj petorci poslastičara Gorskog. Eksperimentisanje ukusima i fakultetsko obrazovanje iz oblasti gastronomije stvorilo je slatki svet Sofije Vujašinović. Čak i poslastice koje poznajete iz njenih ruku izlaze preciznije, definisanog ukusa, inovativnije i savršene. Stroga i disciplinovana, glas razuma ovog tima. Platno, četkice i tempere Marijana Slavov zamenila je tortama, špatulama i glazurama. Od same srži pripreme, pravljenja poslastica, pa do dekoracija i prezentacije za nju predstavljaju put do umetničkog dela. Iako se u odnosu na ostatak svog tima kasnije pronašla u ovom poslu, to je nije sprečilo da se još više trudi da bi danas radila rame uz rame sa šefovima poslastičarnica. Najveću satisfakciju predstavlja joj mogućnost da izrazi svoju kreativnost po kojoj je prepoznatljiva.


Gorski Hotel&spa

Inspirisan tortama i kolačima koje je njegova baka pravila, Dejan Veljin je od malih nogu znao kojim će putem krenuti. Radeći u velikim svetskim kompanijama i lancima hotela, sa mnogim poznatim šefovima poslastičarnica, stigao je i do hotela Gorski&spa i postao lider slatkog tima. Stručno usavršavanje i praksa u inostranstvu doprineli su tome da uz ljubav i inspiraciju vrlo uspešno kreira deserte prilagodljivog ukusa i izgleda za naše podneblje. Inspiraciju pronalazi u putovanjima i upoznavanju novih ljudi i ideja. „Znam da se mnogima sviđa naš poziv, ali kolači se mogu praviti samo ako iskreno voliš ovaj posao, imaš magiju u rukama
i talenat. Kada imaš ove tri stvari, nebo je granica!’’- kaže Dejan. Ljubav prema slatkim ukusima i stvaranju, dovela je danas Petra Žuljevića do pozicije glavnog kreatora deserata o kojem svi pričaju. Petar je lice koje svaki istinski zaljubljenik u poslastičarstvo zna. On nam poneku svoju tajnu odaje u autorskoj emisiji na televiziji i na društvenim mrežama, ali one najveće tajne čuva samo za svoj tim i goste Gorskog. Pored velikog iskustva, magičnih ruku, poznavanja procesa i sirovina, sigurni smo da Petrov osmeh, nezaustavljiva stvaralačka energija i pozitivan stav imaju velikog udela u delima koje stvara.


Gorski Hotel&spa

Sa ovom poslastičarskom petorkom porazgovarali smo o aktuelnim svetskim trendovima u poslastičarstvu i pitali ih koliki je izazov u Srbiji pratiti pomenute trendove, pre svega po pitanju nabavke kvalitetnih sirovina. „Poslastičarstvo je mnogo napredovalo poslednjih 10-ak godina. Trendovi se dosta razlikuju, pa je tako i hotelsko poslastičarstvo dosta drugačije u odnosu na restoransko. Mi se kao tim jednog od najlepših hotela na planini, a možda i u Srbiji, trudimo da ispratimo sve svetske trendove. Jedan od najzastupljenijih trendova su kolači razloženi na segmente, što nama poslastičarima daje prostora za kreativnost, kombinaciju različitih ukusa i tekstura. Kada su sirovine u pitanju, Srbija je poslednjih nekoliko godina postala prava oaza za poslastičare, tako da se kod nas mogu naći sve namirnice koje koriste svetski poznati šefovi poslastičarnica. Idemo ukorak sa svetskim šefovima, i to nas veoma raduje! Poslednjih 10-15 godina razvile su se nove tehnike, dostupni su nam novi alati, a ono
što ne možemo da ne spomenemo je uloga interneta. Internet i društvene mreže omogućili su da nam sve bude dostupno, a uz malo umešnosti onda sve postaje i moguće, pa tako vrlo lako možete dobiti kolač koji ste nekada mogli da probate samo u najboljim svetskim restoranima. Neko bi rekao da je u tom pogledu lakše i kopirati konkurenciju i kolege, ali to ne bih nazvao kopiranjem. Mislim da je veoma lepo kada možemo da inspirišemo jedni druge novim idejama. Jer zapamtite jednu stvar — kada imate svoj lični pečat, svoju prepoznatljivost, i osetite želju mlađih kolega da se ugledaju na vas, onda ste sigurni da radite pravu stvar’’, ističe gospodin Žuljević.


Gorski Hotel&spa

Kada je reč o ponudi deserata u hotelu Gorski, on naglašava da se ona menja u zavisnosti od sezone, da su tokom zime uglavnom jači deserti, čokoladni, topli, a leti su više zastupljeni lagani, voćni deserti. „S obzirom da se mi nalazimo na najlepšoj planini u Srbiji, trudimo se da budemo autentični i predstavimo se u pravom svetlu, pa tako imamo u ponudi deserte sa specifičnim namirnicama kao što su kleka i iglice bora. Srbija je pravi dragulj za gastronomiju, i mi se trudimo da izvučemo maksimum iz toga. Zato smo napravili raznoliku ponudu koja uključuje kolač sa domaćim šljivama, kopaoničkim borovnicama i mnoge druge zanimljive ukuse i kombinacije. Priroda nam je mnogo toga dala, bilo bi šteta ne iskoristiti sve to.’’


Gorski Hotel&spa

U razgovoru smo se osvrnuli i na ponudu zdravih deserata. Budući da sve više ljudi pazi na svoju ishranu, kako zbog fizičkog izgleda, tako i zbog zdravlja, oni su postali trend. Takođe, redovna su ponuda hotela Gorski. „I najveći sladokusci koji ne paze toliko na unos kalorija, kada probaju naš kolač napravljen bez brašna i šećera, budu jednako zadovoljni kao kada pojedu neki od standardnih kolača. Tanani ukus i odlične arome zdravog deserta iz naše kuhinje nikoga ne ostave uskraćenim istinskog uživanja u desertu’’- ponosno ističu. Poslednja tema našeg razgovora, ali sigurno ne najmanje važna, jeste dekoracija. Ukus i izgled nešto je
što se odavno ne razdvaja. Evo šta o tome oni imaju da kažu.

Gorski Hotel&spa

„Dekoracija je sigurno najlepši deo u poslastičarstvu. Kada posle dugog procesa pravljenja kolača ili torte dođete do trenutka kada treba da usrećite gosta ili izmamite osmeh detetu, shvatite da vaš trud nije bio uzaludan. Tada dobijete još više volje da stvarate neke nove kreacije i da iznova i iznova, bar na kratko, vraćate gostima osmeh na lice!’’

Piše: Tihana Vučković, magazin Pekar&Poslastičar broj 33, jun/jul

Podeli

Pogledaj i ostale članke iz kategorije predstavljamo

Pekara Starčević

Peciva bez adetiva Novi milenijum, koliko dobrog nam je doneo u smislu savremenih tehnologija i komunikacija, možda nam...

Pročitaj