U američkom pečenom čizkejku uživaju i Kragujevčani

Postoji mnogo mesta na kojima se može probati čizkejk i recepata po kojima se pravi ova poslastica, ali ovakav način izrade čizkejka je zaista poseban i potpuno se razlikuje od velikih industrijskih lanaca instant čizkejkova čija se proizvodnja zasniva na praškastim miks sastojcima.

Američki pečeni čizkejk odnedavno je moguće probati i u Kragujevcu. Sa velikom ljubavlju i posvećenošću pravi ga Dušan Vasović. Na ideju da američki pečeni čizkejk donese u Kragujevac došao je na osnovu druženja i prijateljstva sa imenjakom Dušanom, osnivačem čizkejk šopa The cheesecake heaven iz Kotora.
„Postoji mnogo mesta na kojima se može probati čizkejk i recepata po kojima se pravi ova poslastica, ali ovakav način izrade čizkejka je zaista poseban i potpuno se razlikuje od velikih industrijskih lanaca instant čizkejkova čija se proizvodnja zasniva na praškastim miks sastojcima. Naš čizkejk je isključivo ‘homemade’. Svaki sastojak se kombinuje pojedinačno jedan sa drugim i može se podeliti u tri faze. Svaka faza zahteva odabir najkvalitetnijih sastojaka, preciznost i tačnost u merenju, a poseban sastojak je ljubav prema slatkišima i kuvanju. Korica se izrađuje od integralnog digestiv hrskavog keksa koji ujedno mora da bude i oštar i da se topi u ustima, sa određenom notom cimeta i zaslađivača, koja se zamrzava pre izlivanja fila. Fil podrazumeva odabir posebne vrste sira, koji mora biti homogen, kremast i da podnosi pečenje na visokoj temperaturi, koji se meša promenom stepena brzine veoma snažnim mikserom, a onda dolazi spajanje ova dva dela i pečenje na različitim temperaturama u specifičnim uslovima i u određenom vremenskom intervalu kako bi u preseku dobili onaj izgled kolača koji smo samo videli u časopisima. Treća faza je toping, odnosno preliv koji se može kombinovati u nebrojeno mnogo ukusa i kombinacija”, objašnjava Dušan.

Za izradu čizkejkova koristi sveže voće, razne vrste belgijske i italijanske čokolade, orašaste plodove i prirodne arome. Pored klasičnog vanila čizkejka sa topingom od voća, uglavnom borovnice ili šumskog voća, najprodavaniji čizkejk je pistaći čizkejk, drugo mesto dele limun i oranž čizkejk, a poseban ukus dobija ako se u sve to dodaju hrskavi pečeni pistaći i badem uz dodatak crne čokolade. Tako je došao na ideju da spoji karamel, čokoladu i pečeni lešnik ili kikiriki. Od ukusa u kojima uživaju sva čula u ponudi su čoko banana ili kombinacija ruma sa čokoladom i bananom, pinakolada i baunti čizkejk u kojima dominira kokos. „Iako na odabir vrste čizkejka ne utiče raspoloženje ili godišnje doba, poseban ukus čizkejka je onaj koji je zasnovan na odabiru sezonskih ukusa, kao što su npr. bundeva ili kesten u jesen.

To su neki od najnovijih ukusa koje sam plasirao i ideja nam je da u skorijoj budućnosti otkrijemo još novih ukusa, jer ovaj čizkejk dozvoljava slobodnu maštu i ličnu kreativnost”, objašnjava Dušan. Ono što ga posebno raduje jesu pozitivni utisci mnogih koji su već probali čizkejkove različitih ukusa iz njegove radionice i postali stalni degustatori. Kragujevčani zasada imaju prilike da Dušanov američki čizkejk degustiraju u jednom od gradskih restorana kao i putem dostave. Ideja o otvaranju partnerskog čizkejk šopa The cheesecake dreams u Kragujevcu sve je bliža realizaciji. Do tada sve Dušanove čizkejk poslastice od Nove godine možete pogledati na Instagram stranici thecheesecakedreams_kg. „Ispunjavamo vaše snove slatkim zalogajima i činimo da za trenutak pomislite da ste u raju”, glasi jedan od njihovih slogana.

Piše: Jasna Dimitrijević, magazin Pekar&Poslastičar broj 49, februar/mart 2024.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije vesti