pekara petrovic zemun

Pekara Petrović

Najboolji burek u Zemunu, Bežaniska 39

Zemun je atmosfera, kažu. Delić te atmosfere je i miris sveže ispečenog hleba i bureka u ranim jutarnjim časovima. Najbolji su kod Petrovića, prema mnogim svedočanstvima zadovoljnih kupaca svih generacija. Tajna njihovog dugogodišnjeg uspeha je u očuvanju stare recepture, poštovanju i negovanju tradicije, veruju Petrovići.Njihov burek se razvija ručno, na stolu od kuvane bukovine, oduvek isto. Posle mešenja mora da odleži, da bi bio pravi.

Peta generacija pekara

pekara petrovic peciva

Braća Petar i Vuk su peta generacija u porodici Petrović, koja decenijama vodi pekaru u srcu Zemuna. Prvu pekaru, koja i danas postoji, osnovao je pekarski majstor Sava Petrović 1921. godine u Bežanijskoj 39. Ona je u posleratnim godinama nacionalizovana, pa je jedno vreme radila kao državna pekara. Sedamdesetih godina vraćena je porodici Petrović, i tada, Petrov i Nikolin deda Sava, koji je godinama vodio pekaru, vraća pekari stari sjaj. Sava je bio čuveni pekar i dobrotvor. Najbolje i najplodonosnije godine bile su osamdesete i devedesete, kada je pekara dobila i niz vrednih nacionalnih nagrada i priznanja, među njima i Zlatnog pobednika Beograda 1989. godine za najbolji hleb.

Tajna dobrog hleba

Danas Pekara Petrović ima 5 lokala u različitim delovima grada i 25 zaposlenih radnika. Mese i prodaju sve vrste peciva – buhtle, kroasane, paštete, pogačice, kiflice, a najpoznatiji su po bureku i hlebu. Burek se pravi u četiri ukusa – sa sirom, mesom, višnjama i prazan. Receptura za hleb se od osnivanja pekare nije menjala. U njemu ima četiri puta manje aditiva i kvasca nego u većini hlebova u Srbiji. Sirovine koje se koriste su prvoklasne, njihov kvalitet garantuje dugogodišnja uspešna saradnja sa dobavljačima. Mašina za mešenje koja je nabavljena 1921. godine kada je pekara osnovana još uvek je u upotrebi.

U susret stogodišnjici

Pekara Petrović ima svoje mesto i u kulturnoj istoriji Zemuna. Osnivač Sava Petrović bio je cenjena ličnost, član prve uprave Zanatskog udruženja (Obrtnog zbora) u Zemunu. Petrovići su poznati kao sponzori i donatori mnogih kulturnih dešavanja, javnih manifestacija i zemunskih institucija. Članovi porodice se i sami bave umetnošću, neki su umetničkog obrazovanja, ali svoje nasleđe zbog toga nisu zanemarili. Petar i Vuk, unuci jednog Save i čukununuci drugog Save, obojica fakultetski obrazovani, kao što je uostalom i njihov deda bio, nastavljaju porodičnu tradiciju i tako ispunjavaju želju svojih predaka. Pekara će 2021. godine proslaviti sto godina postojanja. Do tada se planira restauracija izloga u Bežanijskoj 39, kojim će se vratiti stari izgled pekari. U narednom periodu planira se i neophodno osavremenjivanje proizvodnog pogona i kupovina novih mašina.


Piše: Nevena Tomić, Pekar & Poslastičar Broj 18, oktobar/novembar 2018 god.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije predstavljamo