Marinel Bejan ce predstavljati region

Jugoistocne Evrope na svetskom takmicenju World Chocolate Masters

Četiri takmičara iz različitih delova našeg regiona su se borili za prestižnu titulu predstavnika Jugoistočne Evrope. Vlad Niculescu iz Rumunije, Marine Bejan takode iz Rumunije, Pavel Tanev iz Bugarske i Sofoklis Andreou iz Grčke bili su deo ove slatke avanture. Nakon više od osam sati apsolutnog fokusa učesnika, uzbuđenja i magije čokoladnih kreacija, žiri je posle dvočasovnog većanja doneo, nimalo laku, odluku.

Kako je predsednica žirija Anna Gerasi, koja je i sama pobednica World Chocolate Masters-a za Italiju, finalista na prošlom takmičenju 2022, istakla, pobednik je izabran na osnovu samo 0.2 boda prednosti. Marine Bejan je proglašen za pobednika nacionalnih selekcija, dok su drugo i treće mesto osvojili poslastičari Pavel Tanev i Sofoklis Andreou. Marinel je poslastičar sa više od dve decenije iskustva u porodičnoj poslastičarnici, a njegova strast prema slatkim kreacijama učinila ga je majstorom svog zanata. On je osvojio nagradu „Poslas­tica godine“ na nacionalnom Gastropan takmičenju 2021. godine i nagradu za najboljeg muškog poslasti­čara u Rumuniji 2024. godine. Kao pobednik Regionalnog takmičenja, Marinel će biti predstavnik za region Jugoistočne Evrope na svetskom finalu World Chocolate Masters, gde će se nadmetati sa predstavnicima drugih zemalja koje će poslati svoje najtalentovanije majstore čokolade kako bi se takmičili u finalu koje će ih izazvati da pomere granice kulinarske kreativnosti, eksperimentišući sa najboljim čokoladama.

Pored izabrana prva tri mesta, takmičari su se borili i za pobedu u svakoj od četiri kategorije koje su bile usko povezane sa glavnom temom takmičenja – „Play“(Igra). Pavel Tanev je trijumfovao u čak dve kategorije, u kategoriji „Pastry Play“ (Poslastičarska igra) – osvežava­juća čokoladna poslastica i u kategoriji „Whimsical Bonbon“ (Čarobna pralina) – čokoladna pralina koja je zabavna, uzbudljiva i izuzetno ukusna. Sofoklis Andre­ou osvojio je prvo mesto u kategoriji „Share the fun“ (Podelite zabavu) – ukusna čokoladna poslastica za deljenje, koja bi trebalo da zameni poklon. Na kraju, Marine Bejan je zaslužio prvo mesto u kategoriji „Play­box“ (Kutija za igru) – umetnički prikaz čokolade koji priča priču o čokoladnoj skulpturi koja bi trebalo da pomeri granice kreativnosti i svojim izgledom i ukusom, privuče pažnju ljudi. Ovaj spektakularni događaj je nadmašio sva očekivanja kada su čokoladne kreacije u pitanju. Posetioci su sa osmehom na licu i ukusom čokolade u ustima napustili Čokoladnu Akademiju Beograd, noseći sa sobom nezaboravno iskustvo slatkog zadovoljstva koje će ih pratiti dugo vremena. 

magazin Pekar&Poslastičar broj 50, april/maj 2024.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije vesti