Velike mogućnosti za saradnju srpske i ruske pekarske industrije

Ruski pekari od Moskve do Kamčatke učestvovali na poslovnom forumu o trendovima u savremenom pekarstvu u Beogradu

Riuski pekari iz čak 73 regiona, od Moskve do Kamčatke, imali su priliku da se u Beogradu upoznaju sa srpskim pekarskim proizvodima, probaju srpski hleb i konstatuju da je zaista izvrstan, ali i različit od onog koji se pravi u Rusiji. Na jesen očekuju uzvratnu posetu svojih kolega iz Srbije i nadaju se da će uskoro Rusi jesti srpski hleb, a Srbi ruski hleb.

Mogućnosti za saradnju srpske i ruske pekarske industrije su velike, kada je reč o nabavci sirovina, transferu tehnologija iz Srbije u Rusiju i obrnuto, kao i u razmeni znanja i iskustava, zaključeno je na biznis forumu „Savremeno pekarstvo, perspektiva poslovanja i razvoj trgovinsko-ekonomskih odnosa preduzeća iz Republike Srbije i Ruske Federacije” koji je krajem aprila održan u Beogradu. Forum su organizovale Unija pekara Srbije i Unija pekara Rusije uz podršku Privredne komore Srbije, Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine Republike Srbije, Ambasade uske Federacije u Srbiji i dr. U okviru foruma ozvaničena je saradnja dva pekarska udruženja. Sporazum o saradnji potpisali su Zoran Pralica, predsednik Unije pekara Srbije i Dimitrij Semenov, predsednik Ruskog saveza pekara. Otvaranju foruma prisustvovao je i Žarko Malinović, pomoćnik ministra za unutrašnju i spoljnu trgovinu u Vladi Srbije. „Sporazum koji smo potpisali se odnosi na međusobnu saradnju koja će doprineti poboljšanju i modernizaciji tehnologija u oblasti pekarstva, razmeni recepata za različite vrsta hlebova, od različitih žitarica.

S obzirom na to da su naši gosti ostali bez velikog broja snabdevača žitaricama, razgovarali smo i o tome da li postoje neki proizvodi koji bi mogli da budu interesantniji da se izvoze zamrznuti za Rusiju, kao što je recimo burek i sitni pekarski proizvodi. Uvrstili smo i naša voćna punjenja i termostabilna punjenja koja mogu da se plasiraju kroz proizvode”, kaže Zoran Pralica, predsednik Unije pekara Srbije. Tokom posete Srbiji, ruski pekari imali su veoma bogat i sadržajan program obilaska srpskih pekarskih kompanija i proizvođača sirovina. U okviru foruma održane su prezentacije ruskih i srpskih pekarskih kompanija kao i izložba srpskih pekarskih proizvoda.

„Imao sam prilike da se u Beogradu upoznam sa srpskim pekarskim proizvodima, probam hleb i konstatujem da je zaista izvrstan, ali i različit od onog koji se pravi u Rusiji. Uveren sam da ćemo u narednom periodu razviti kontakte i uspostaviti čvrstu saradnju, kao i da će hleb iz Srbije moći da se kupi u radnjama u Moskvi, ali i obrnuto”, rekao je Semjenov, inače predstavnik udruženja koje okuplja više od 200 kompanija iz ovog sektora iz 73 regiona.

U okviru prezentacija ruskih kompanija, dobavljača sastojaka za proizvodnju hleba i konditorskih proizvoda, govorilo se o novim proizvodima i trendovima koji postoje u Rusiji. Prezentaciju je održao Kraus Sergej Viktorovič iz Ruske unije pekara. „U Rusiji je sve zastupljenija upotreba čistih enzimskih preparata umesto poboljšivača, pšeničnog brašna sa visokim sadržajem proteina umesto glutena, ili nabubrujućeg brašna, kao prilično nove sirovine za pekare u Rusiji”, kaže Kraus i dodaje da je kao i njegove kolege impresioniran gostoprimstvom koje je osetio u Srbiji, željom za saradnjom koja je obostrana i održavanjem prijateljskih odnosa.

„Nažalost, u Rusiji nam nisu poznata tradicionalna srpska peciva, ali su veoma ukusna. Nadam se da ćemo ih uskoro videti na ruskom tržištu”, rekao je Kraus. Inače, u ruskoj delegaciji koja je u aprilu posetila Srbiju bili su predstavnici pekarskih preduzeća od Moskve do Kamčatke. Na jesen se nadaju uzvratnoj poseti svojih kolega iz Srbije. Iz Ruske unije pekara ocenjuju da je poslovni forum u Beogradu bio održan na visokom nivou. Neke od tema o kojima se govorilo bile su savremena oprema u pekarstvu, pakovanja, savremene tehnologije za zamrzavanje pekarskih i konditorskih proizvoda koje omogućavaju isporuku svežih proizvoda do krajnjeg potrošača skoro na bilo koju udaljenost. Razgovaralo se i o specifičnostima školovanja pekara i tehnologa u dve zemlje, mogućnosti otvaranja škola za obuku pekara koji nedostaju kao kadar u obe zemlje, kao i trendovima na tržištu pekarskih proizvoda namenjenim mlađoj generaciji.

„Upoznajući srpsku pekarsku industriju, videli smo dobre proizvode koje možemo da donesemo na rusko tržište. Uvereni smo da ćemo i našim srpskim kolegama, prilikom uzvratne posete ove jeseni, moći da ponudimo ukusne i zanimljive proizvode koji će zainteresovati potrošače. Razmena informacija, iskustava, kontakti sa kolegama uživo nezamenljivi su i potvrđuju obostranu želju za daljom saradnjom”, poručuju iz Ruske unije pekara noseći nezaboravne utiske, nova prijateljstva i poslovne kontakte iz Srbije.

Piše: Jasna Dimitrijević, magazin Pekar&Poslastičar broj 51, jun/jul 2024.
Foto: Ruska unija pekara

Pogledaj i ostale članke iz kategorije vesti