Vodećem svetskom sajmu pekarske i konditorske industrije
Zamenivši reku Izar za Rajnu i jesen za proleće, Iba se jednokratno za svoj događaj 2025. godine seli iz Minhena u Dizeldorf koji će od 18. do 22. maja okupiti nacionalnu i međunarodnu pekarsku industriju i predstaviti globalne inovacije i trendove u ovoj branši. Bez obzira da li ste pekar, dobavljač ili proizvođač, Iba 2025 nudi sjajne mogućnosti da unapredite svoje poslovanje, povećate svoju stručnost i proširite mrežu kontakata. Poznat kao „najukusniji sajam“, Iba je mesto okupljanja pekara, konditora i različitih proizvođača grickalica, uključujući i startap scenu.

Ovaj vodeći svetski sajam okuplja izlagače i posetioce iz branše i služi predstavljanju proizvoda i inovacija u ovoj širokoj industriji, razmeni ideja i sticanju novih poslovnih kontakata. Primera radi, prethodni sajam održan je 2023. godine u Minhenu i okupio je 1.073 izlagača iz 46 država i 57.000 posetilaca iz 150 zemalja. Ovogodišnji sajam u Dizeldorfu biće organizovan u sedam sajamskih hala na 98.000 kvadratnih metara izložbenog prostora. Trendovi i inovacije u tehnologiji i opremi proizvodnje smešteni su u halama od 9 do 13, uključujući tehnologiju pakovanja koja će biti prikazana u hali 9. U halama 13 i 14 biće izložena zanatska pekara, dok će sirovine i sastojci zauzeti centralno mesto u hali 15. U oblasti zanatskog pekarstva fokus će biti na tradicionalnom i modernom zanatstvu i stručnom obrazovanju.

Kada je reč o digitalizaciji, Iba 2025 predstavlja nove metode za pekarsku industriju: od optimizacije procesa i automatizacije, preko veštačke inteligencije do mogućnosti povećanja lojalnosti kupaca kroz nove kanale prodaje. Ovaj sajam nudi širok spektar tema, od sastojaka za pečenje, sirovina i smrznutih pekarskih proizvoda u različitim fazama (od proizvodnje, pakovanja, optimizacije procesa i IT) do kompletnog unutrašnjeg uređenja za kafiće, pekare i poslastičarnice. Na ovogodišnjem sajmu očekuju vas i dve novine. Prva je Iba.FOOD TRENDS AREA u hali 15 u kojoj će izlagači predstaviti svoje prehrambene trendove, od sirovina i inovacija u domenu grickalica Naredno sajamsko Iba okupljanje najavljeno je za 2027. godinu ponovo u Minhenu i od tada biće opet održavano u prestonici Bavarske do mašina za proizvodnju. Dodatno, na Iba.STAGE učesnici sajma imaće priliku da u jutarnjim satima slušaju prezentacije o trendovima u ishrani, dok će popodneva biti rezervisana za razgovore sa stručnjacima o drugim značajnim temama. Druga novina je takmičenje „Svetsko prvenstvo somelijera za hleb“, u okviru saradnje sa Nemačkom nacionalnom pekarskom akademijom u Vajnhajmu i njenim programom napredne obuke za somelijere hleba.
Naredno sajamsko Iba okupljanje najavljeno je za 2027. godinu ponovo Minhenu i od tada biće opet održavano u prestonici Bavarske svake tri godine tokom jeseni. Ne propustite priliku da otkrijete i oblikujete budućnost pekarske industrije! Od demonstracija uživo do diskusija pod vođstvom stručnjaka, Iba 2025 je vaša prilika da istražite moderna i održiva rešenja, umrežite se sa liderima u industriji i steknete uvide u najnovije trendove.

magazin Pekar&Poslastičar broj 55, februar/mart 2025