Podrška, uspeh i nove prilike za mlade pekare u SŠ “Žikica Damnjanović” – Smederevska Palanka

Ova školska godina donela je značajne pozitivne pomake u radu obrazovnog profila pekar u našoj školi, zahvaljujući posvećenosti nastavnika i učenika, kao i snažnoj podršci privrednih partnera. Posebno ističemo uspeh Stefana Pantića, učenika drugog razreda, koji je potpisao ugovor o stipendiji sa pekarom Denis iz Mladenovca. Ova saradnja predstavlja odličan primer povezivanja škole i privrede u cilju podrške talentovanim mladim ljudima. Kompanija Lesaffre, vodeći proizvođač kvasca i pekarskih sirovina, nesebično je donirala vrednu opremu i sirovine za rad u kabinetu pekarstva. Pored toga, predstavnici ove kompanije održali su praktičnu obuku za učenike i nastavnike, prenoseći svoja iskustva i znanja iz savremene pekarske industrije.

Kompanija Offerta 011, od koje je škola nabavila profesionalni mikser za testo, obezbedila je popust i mogućnost odloženog plaćanja, što je znatno olakšalo dalje opremanje kabineta. Pekara Prva iz Smederevske Palanke donirala je radni sto, čime su se stvorili bolji uslovi za bezbedan i efikasan rad učenika u okviru praktične nastave. Tako opremljen kabinet omogućio je uspešnu realizaciju završnog ispita za pekare, tokom kojeg su učenici prvi put izvodili zames testa uz upotrebu profesionalnog miksera, u skladu sa standardima savremene pekarske prakse.

Takmičenje
Trenutno su u toku pripreme za učešće na takmičenju Pekarijada – izbor najboljeg mladog pekara, koje će se održati u Pekarskom centru kompanije Lesaffre. Ovo je novi podsticaj učenicima da nastave da razvijaju svoje sposobnosti i stiču dragocena iskustva.

Projekti
Pored stručnog usavršavanja, učenici obrazovnog profila pekar, zajedno sa svojim nastavnicima, aktivno su učestvovali u međunarodnim projektima. U ovoj školskoj godini realizovana su dva eTwinning projekta: AI For VET – usmeren na primenu veštačke inteligencije u stručnom obrazovanju. Safe Steps for the Future – posvećen bezbednosti na radu u pekarstvu i drugim stručnim oblastima.

magazin Pekar&Poslastičar broj 57, jun/jul 2025.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije vesti

Jesen u pekari

Sezonski ukusi koji donose toplinu i dobru prodaju Sa prvim hladnijim danima i dolaskom jeseni, potrošači se okreću...

Pročitaj