Od hobija do profesije

Kako kroz igru i hobi otkriti ljubav prema kreiranju slatkih delicija i pretvoriti je u profesiju otkriva nam majstorica zanata Nikolina Bursać.

Ima li većeg uživanja nego obradovati nekog nečim ukusnim, pita nas naša sagovornica na početku razgovora i otkriva kako je sve počelo: „Kao hobi, ali sam brzo shvatila da uživam u stvaranju nečeg slatkog i lepog. Danas mi je to jedan od omiljenih načina
da se izrazim i obradujem druge.”

Edukacija, uzori, inspiracija
Nikolina trenutno radi u poslastičarnici Dolly Bell u Beogradu, a otkriva nam da su joj u profesionalnom razvoju najviše pomogli master kursevi sa vrhunskim poslastičarima: „Neprocenjivo iskustvo koje je najviše uticalo na moj profesionalni razvoj. Uzor mi je Pjer Erme (Pierre Hermé), jer je redefinisao klasično poslastičarstvo spojem umetnosti, nauke i savršenog ukusa. Njegov pristup svakom dezertu kao malom umetničkom delu inspiriše me da težim savršenstvu u detaljima i balansiranju ukusa.”

Kada su u pitanju trendovi, Nikolina kao i mnoge njene kolege „konsultuje” postove na Instagramu jer se tako stiče odličan uvid i prati razvoj poslastičarstva na globalnom nivou. „Pored novih ideja, tu mogu da vidim nove tehnike, trendove u dekoraciji i popularne ukuse”, kaže Nikolina. U tom kontekstu otkriva nam da je uvek bila više sklona slobodnim kreacijama od onih na zadate teme. Što se ukusa tiče, nema dileme: „Definitivno sve što sadrži pistać!”

Takmičenja: da ili ne?
„Takmičenja cenim kao dokaz veštine i talenta, ali lično me više inspirišu radionice, razmena iskustava sa kolegama i stvarni kontakti sa gostima i kupcima”, odgovara Nikolina i dodaje: „Više volim da se fokusiram na kvalitet proizvoda u praksi nego na postizanje rezultata pod pritiskom.” Za kraj razgovora naša majstorica zanata, uz jedno „nećete verovati”, otkriva da nema ambiciju stvaranja svog brenda: „Zasad je tako. Volim ovo što radim, gde radim i kako radim, a budućnost će možda doneti nove izazove…” Zato poručuje onima koji tek ulaze u svet poslastičarstva da nikad ne prestanu da uče i da rade s ljubavlju: „Poslastičarstvo nije samo recept, već spoj emocije i preciznosti. Kad voliš ono što radiš, trud se vidi u svakom kolaču.”

Piše: Jasna Žarković, magazin Pekar&Poslastičar broj 58, avgust/septembar 2025.
Foto: Nikolina Bursać

Pogledaj i ostale članke iz kategorije predstavljamo

Citron Barry tart

Recept za slatko testo900 g brašna450 g putera360 g šećera u rahu4 jaja Način rada:U posudi mikserom pomešati...

Pročitaj

Šušić torte i kolači

Tradicija duga 50 godina Koncept Šušić ima jednostavnu formulu: porodični biznis, odlični uslovi rada, vrhunske sirovine, kvalitetni proizvodi...

Pročitaj