Brend kreiran s ljubavlju

Dorćol od 17. septembra na mapu pekara i lokala s pecivima upisuje Bake n’ love, brend čiji se asortiman razlikuje od klasične pekarske ponude grada

Braća Stefan i Nemanja Ranković i njihova dva partnera, takođe braća, ušli su u biznis s pecivima iz drugih profesija, ali s velikom željom da u glavni grad donesu program koji im se dopao na jednom putovanju. „U Nemačkoj smo naišli na tu simpatičnu pekaru i svideli su nam se njihovi proizvodi. Kontaktirali smo s vlasnikom, otišli i do fabrike, sklopili dogovor s njima da budemo glavni zastupnici za Balkan.

Ovo nije franšiza jer je brendiranje i dizajn lokala, kao i izbor asortimana naš, ali recepti jesu njihovi”, priča nam Nemanja Ranković i dodaje da je odziv mušterija zasad vrlo dobar. „Generalno, ljudi koji dođu i probaju, vrate se. To su ili naše najbliže komšije ili ljudi u prolazi, iz drugih delova grada. Zanimljivi smo jer imamo novi proizvod na tržištu i zato ni okolne pekare ne doživljavamo kao konkurenciju. Posebno smo privlačni deci, zbog jarkih boja našeg loga, a često nas zbog takvog dizajna mešaju sa poslastičarnicom.”

Asortiman
Receptura testa za ove proizvode preuzeta je od nemačkog partnera, ali je postavljanje asortimana autonomno. Sirovine su iz uvoza: „Nažalost, jer da postoje domaće sirovine kvaliteta koji nam je potreban, nabavljali bismo ih ovde. Ovako je sve iz inostranstva.” Jedan deo asortimana bazira se na lisnatom testu, drugi na posebnom testu za peciva. Peciva su većinom s punjenjem i važno je naglasiti da je sve uvek sveže. „Imamo oko 35-40 proizvoda, a već se kao favorit izdvojio kroasan, naravno na bazi putera. Pored klasičnog tu je veliki izbor punjenih i to premijum kremovima, od nugata, preko pistaća, do vanile. Imamo i zanimljive štapiće kao i mini pice, neka vrsta nemačke varijante pinse.” Drugi proizvod po kom su prepoznatljivi jesu punjene krofne: „U pitanju su razni nadevi, od četiri sira do kombinacije pesta i mocarele. Strukturom i oblikom više podsećaju na bejgl, ali je to ipak posebna receptura”, objašnjava Nemanja.Od slatkog programa u poslednje vreme izdvojio se trougao sa sitno seckanom jabukom i cimetom.

Planovi za budućnost
Lokal Bake n’ love na Dorćolu je prvi u nizu planiranih: „Nadamo se da ćemo u narednom periodu, kroz nekih šest meseci do godinu dana, otvoriti 10 lokala u Beogradu. Vreme će pokazati kojom dinamikom. Jedini radnici zasada su braća Ranković. „Mi smo u proizvodnji, za pultom, u marketingu, finansijama, nabavci… Do čišćenja”, kažu nam uglas.

„Naša dva partnera su iz sveta biznisa, a nas dvojica smo čitavog života u ugostiteljstvu. Rad sa ljudima i organizacija nam nisu strani, ali smo sada prvi put direktno u proizvodnji. Na početku su nam pomogli profesionalni pekari, ali sad se već sasvim dobro snalazimo sami.” Na kraju razgovora braća Ranković zaključuju da su zadovoljni izborom koji su napravili: „Kada postaneš vlasnik podrazumeva se da nema radnog vremena. Uskačemo jedan drugom u smenu za sve što je potrebno. Sa razvojem brenda biće i proširenja tima, ali o tom drugom prilikom.” Do te prilike, želimo im mnogo peciva napravljenog s ljubavlju.


Piše: Jasna Žarković, magazin Pekar&Poslastičar broj 59, oktobar/novembar 2025.
Foto: Bake n’ love

Pogledaj i ostale članke iz kategorije predstavljamo

Panier de roquette

Sastojci (u odnosu na brašno 100%Brašno 100%So 1,8%Aditiv 0,5%Šećer 12%Maslac 12%Kvasac 4%Mleko 30%Hladna voda ili led 25% Priprema:Mešenje...

Pročitaj