Trendovi u sladoledu

Kako je sladoled nastao 3000. god. pre nove ere, tako se njegov način pripreme i recept menjao kroz razne narode i kulture. Počevši od Kine, preko Italije 1292. god. , Francuske 1533, Engleske 1648, do Amerike kada ga u 18. veku donose britanski kolonisti. U to vreme, za običan narod sladoled postaje daleko dostupniji nego ikada ranije. Do tada su imali priliku da ga konzumiraju samo plemići i veoma bogati ljudi.

Dolaskom u Ameriku, sladoled se popularizuje i postaje dostupan svima. Ljudi ga prave po kućama, izmišljaju svoje kreacije, nastaju i prenose se razni recepti da bi sladoled počeo da se pravi i na javnim mestima. Doživljava veliku medijsku pažnju i tako kreće njegova enormna prodaja u javnosti.

2 019. godina…
Kada govorimo o trendovima sladoleda u 2019. godini, u pitanju su definitivno ,,američki zanatski sladoledi”, čija je ideja upravo tada pokrenuta, a njihova puna popularizacija trenutno doživljava svoj vrhunac. Iako zasnovani na tradicionalnoj recepturi italijanskog đelata, popularni američki šefovi su celoj priči dali tradicionalnu američku težinu – i punoću. To je činjenica da u svim jelima i poslasticama glavni deo magije čini velika količina životinjskih masti. Naravno, kvalitet svakog đelata čine sveže prirodne namirnice i ukupan procenat masti u osnovnoj bazi đelata.

Američki ,,Cremino sladoledi”
Američki sladoledi postaju trend u svetu zato što, pre svega, drugačije izgledaju i daju neuobičajeni osećaj konzumentima. Da biste ih prepoznali i znali da konzumirate pravi američki sladoled ili ste se upustili u njegovu proizvodnju, morate znati nekoliko najbitnijih stavki:

  • Imaju visok procenat masti od 10% pa nadalje, što je za evropske standarde veoma visok procenat. Uglavnom je to maksimalnih 8,5%
  • Imaju visok procenat kremoznosti, obeleženo oznakom MSNF, preko 11%
  • Manji im je procenat vazduha
  • Imaju drugačiji princip slaganja sladoleda (filovanja – varijegiranja)
  • Imaju drugačiji princip dekorisanja od klasičnog đelata, što i iziskuje gore navedena stavka vezana za procenat masti
  • Drugačije se pripremaju
  • Iziskuju više opreme (mašina) za pripremu
  • Razlikuju se po načinu čuvanja i skladištenja u samom prodajnom prostoru
  • Bitno se razlikuje po osećaju hladnoće prilikom same konzumacije. Daleko je topliji (odlika životinjske masti unutar sladoleda) što mnogima čini bolji užitak prilikom konzumacije sladoleda
  • Razlikuje se i po samom načinu konzumiranja, više se žvaće nego što se liže. Imate osećaj da jedete dobro ohlađene kremaste kolače
  • Dosta se razlikuju i po sklopljenoj kombinaciji ukusa u samom sladoledu, svojstvenom njihovom podneblju (različiti tipovi putera (kikiriki, pekam puter …) mlečnih čokolada, raznih varijanti keksa). Uglavnom su to sladoledi sa osnovnim veoma izraženim ukusom i jednim dodatkom (prelivom ili posipom).
  • U poslednje vreme sve je više Hybrid Flavour Creations, sladoleda kojiunutar jedne vrste sadrže više od jednog baznog ukusa sa preko 2 preliva, posipa ili kombinacije.
  • Po načinu serviranja i služenja
  • I ono glavno, prepoznaćete ih po njihovom unikatnom nazivu ,,Cremino sladoledi”.Sve stavke koje sam gore naveo supreko potrebne da biste napravili pravi kremasti sladoled. Američki princip proizvodnje ne poznaje kompromise. Želim da napomenem da nije dovoljno samo napraviti flet (ravan sladoled) sa standardnom bazom, lepo ga dekorisati i misliti da smo nešto promenili, krenuli u korak sa vremenom i svetskim trendovima. Vidim da se to dešava u velikom broju slučajeva na našem đelato tržištu. Preporučio bih svima da se, pre nego što se upuste u proizvodnju i plasman bilo čega, prvo dobro upute u sam proizvod.

magazin Pekar&Poslastičar broj 22, jun/jul 2019.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije reč stručnjaka