Pekarijada 2025
Pekarijada je danas mnogo više od takmičenja. Ona je postala snažna platforma za okupljanje zajednice, promociju veštine i motivaciju mladih da se bave ovim plemenitim zanatom
Tradicionalna manifestacija Pekarijada2025 završena je svečanom ceremonijom i dodelom nagrada najboljim pekarima Srbije u prostoru „Just&Lobby Event centar”. Takmičenje, koje kompanija Lesaffre organizuje peti put, okupilo je više od 200 učesnika – profesionalnih pekara, pica majstora i mladih talenata iz čitave Srbije, koji su se takmičili u pet gradova, u pet regiona: u Beogradu, Novom Sadu, Požegi, Paraćinu i Leskovcu. Prijavljeni učesnici pokazali su svoje umeće u šest kategorija: Burek, Štrudla s makom i orasima, Hleb, Kroasan i Pica, dok su se budući pekari nadmetali u pripremi štrudle s makom.

Pobednicima Pekarijade u svim kategorijama, kao i regionalnim pobednicima, dodeljene su medalje i diplome, dok su za prvo mesto obezbeđene novčande nagrade. Najbolji burek na Pekarijadi 2025 napravio je Zef Kajtazi, osvojiviši time prvo mesto u ovoj kategoriji, dok je u kategoriji Štrudla sa makom i orasima to mesto pripalo Miroslavu Iliću. Prvo mesto u kategoriji Kroasan osvojio je Marko Palalić, u kategoriji Moj hleb prvo mesto pripalo je Vladimiru Vasiliću, a najbolju picu na ovogodišnjoj Pekarijadi, napravio je Ognjen Ivanović. U kategoriji Štrudla s makom za srednjoškolce, pobedila je Maša Odabašić.
Ponosni smo što iz Srbije dolazi jedan od najprepoznatljivijih pekarskih događaja u regionu Miodrag Jelić, generalni direktor kompanije Lesaffre za Srbiju, Rumuniju, Moldaviju i Bugarsku, u svom obraćanju se zahvalio žiriju, koji okuplja 35 stručnjaka iz različitih oblasti i istakao da je Pekarijada mnogo više od takmičenja. „Ona je postala snažna platforma za okupljanje zajednice, promociju veštine i motivaciju mladih da se bave ovim plemenitim zanatom. Kao deo globalne Lesaffre porodice, ponosni smo što iz Srbije dolazi jedan od najprepoznatljivijih pekarskih događaja u regionu”, rekao je Jelić.

Nenad Trimčević, predsednik žirija Pekarijade, pohvalio je visok kvalitet takmičenja ove godine i profesionalnost učesnika i dodao da je žiri imao priliku da vidi mnogo inovacija i originalnih pristupa, uz poštovanje tradicije. „Sve vreme se osećala ogromna energija, zdrava konkurencija i iskreno uzbuđenje, što pokazuje da pekarstvo u Srbiji ima sigurnu i živu budućnost. Kroz sve ove forme učesnici su pokazali veliku kreativnost, a posebno raduje to što su mladi pekari, budući profesionalci, doneli novu energiju, samopouzdanje i želju za učenjem”, istakao je Trimčević.

Najbolji hleb od kiselog testa s integralnim brašnom
Vladimir Vasilić, ovogodišnji pobednik u kategoriji Hleb za sebe kaže da je rođeni pekar, jer je rođen u porodičnoj pekari Klasje panonsko iz Čerevića. Kaže da je konkurencija u finalu bila jaka i da je bilo je puno kvalitetnih hlebova. S obzirom na to da je Vladimir i suvlasnik jedne kraft pivare pa je kiselo testo za svoj hleb napravio od ječmenog slada koji koristi u pivari. Hleb je napravio od integralnog brašna. „Znao sam da sam napravio dobar hleb, ali nisam bio siguran da je najbolji. U ovako jakoj konkurenciji, pogotovu u finalu, odlučivale su nijanse”, kaže Vasilić. Najvećom dobiti od ovog takmičenja smatra ljude koje je sreo, kontakte koje je napravio od kojih su neki prerasli u trajna prijateljstva.

Mesarstvo je zanat nasleđen od oca, kuvarstvo je ljubav, a pica je strast
Najbolji u kategoriji Pica na ovogodišnjij Pekarijadi bio je Ognjen Ivanović iz Leskovca. Po struci kuvar, nasledio je od oca porodični posao mesarstva, a po srcu je – pica majstor. Prema njegovim rečima, sve vreme takmičenja vladala je dobra atmosfera. Organizacija je bila visoko profesionalna, na nivou velikih regionalnih i svetskih takmičenja. Posebno je zahvalan na prilici da upozna i sarađuje sa velikim pica majstorom, Danijelom Zlatkovićem, koji je bio predsednik žirija u kategoriji Pica. Ognjen je pravio savremenu napolitanu s goveđom pršutom, čeri paradajizom, crnim lukom, pelatom, rukolom, začinskim uljem. Smatra da je testo za picu najviše presudilo, jer je ono osnova. „Da bi se napravila dobra pica, ključni su fermentacija i postupak pečenja. Potrebna je dobra hidratacija, odležavanje testa ili bige, završni zames. Testo treba da bude meko i vazdušasto”, objašnjava Ognjen
koga nakon Pekarijade očekuje takmičenje na Internacionalnom pica šampionatu Srbije.

Za pobedničku štrudlu konsultovao i veštačku inteligenciju
Miroslav Ilić, pobednik u kategoriji Štrudla, takmičio se i ranije na Pekarijadi, u različitim kategorijama. Na ovogodišnjem takmičenju prošao je kvalifikacije u četiri kategorije: Hleb, Kroasan, Štrudla i Burek. Svakodnevno uči finese u svom poslu. Za svoju, pobedničku štrudlu kaže da je konsultovao i veštačku inteligenciju. Da se kora ne bi podizala na štrudli, umesto ulja i maslaca koristio je svinjsku mast 10%, pojačao šećer sa 10% na 15% i pekao na temperaturi 165°C. Kora se nije podigla i bila je sočna, mekana. Miroslav se bavi pekarstvom više od dve decenije. Zaposlen je u pekari Baš fino 38 plus iz Beograda.

Tajna dobrog bureka je načinu pakovanja
Kao i svake godine konkurencija u kategoriji Burek je bila jaka. Najbolji burek napravio je Zef Kajtazi, pekar iz Sremske Mitrovice. Tajna dobrog bureka, po njemu je u pakovanju bureka, što zahteva veštinu, pored ljubavi prema ovom poslu koja je najvažniji sastojak. Na Pekarijadi učestvuje od 2016. godine, u raznim kategorijama. Nagrađivan je u kategorijama Hleb i Burek. „Sjajna organizacija, druženja na samom takmičenju koja se nastavljaju i kasnije, i van takmičenja, korisni saveti koje dobijete od kolega, neprocenjiv su benefit Pekarijade”, kaže Zef i dodaje da su ovakve manifestacije značajne jer pomažu da se održe stari zanati, da ne izumru. Planira da otvori svoju burekdžinicu.

Ceo život se spremam za taj kroasan
Da je pekarstvo ljubav i to za ceo život, svedoči nam i Marko Palalić, pobednik u kategoriji Kroasan. Takmičio se i ranije na Pekarijadi, u kategoriji Umetničko delo. Radi u pekari Baget & co u Beogradu na vodi gde pravi peciva od lisnatog testa. Kaže da je nijansa koja je presudila u slučaju njegovog kroasana – dobra priprema. Ceo život se sprema za najbolji kroasan. Napravio na stotine kroasana kako bi napravio pobednički. Kvantitet stvara kvalitet. Ali ništa ne nastaje bez ljubavi koja je u osnovi svega. Marko je završio arhitektonsku školu, ali se u međuvremenu zaljubio u pekarstvo. Zanat je učio od pekara Dragana Vujića iz pekare Miloš koji mu je preneo zanat i usadio ljubav prema pekarskom poslu. Novu energiju, svežinu, ideje, kreativnost, Pekarijadi su dali učenici koji su se takmičili u kategoriji – Štrudla s makom. Najbolju štrudlu napravila je Maša Odabašić, učenica završne godine srednje Hemijske škole, smer pekar. Maši je ovo prvo profesionalno takmičenje koje joj je donelo puno uzbuđenja, malo treme, ali i lepe i snažne utiske koji su prevazišli njena očekivanja. Naredna Pekarijada očekuje nas za dve godine, kada ćemo ponovo saznati ko su najbolji od najboljih u ovom jedinstvenom zanatu.
Piše: Jasna Dimitrijević, magazin Pekar&Poslastičar broj 60, decembar 2025.
