Beogradsko proleće u kornetu

Vlasnike renomiranih sladolednih brendova glavnog grada – Crna ovca, Moritz ice, Kolibri i Bacio – pitali smo kakva nas sve nemoguća uparivanja ukusa očekuju u sezoni proleće-leto 2023, koje voće će najviše mirisati iz sladoledžijskih radnji, kakvi sladoledni formati očekuju čokoladu, kao i da li se sladoled sve rađe i češće kombinuje sa drugim poslasticama. Ekskluzivne odgovore čarobnjaka sladoleda ovih beogradskih brendova prenosimo u nastavku.

CRNA OVCA
Neobični ukusi su i dalje trend jer ljudi vole da probaju (ili makar da čuju) nove i zanimljive kombinacije. Tu su uvek i nove interpretacije tradicionalnih recepata, da daju moderan obrt ukusima koji su nam bliski. Iako su beogradske vitrine već pune neobičnih ukusa, ono što je dobro kod nespojivih kombinacija je što su beskonačne, tako da verujemo da ćemo i ovog leta zagolicati nepca naših sugrađana. Sladoled je omiljena letnja poslastica, a voćni ukusi su najtraženiji u vrelim letnjim danima. Od domaćeg sezonskog voća do uvezenih tropskih voćkica, širok izbor ovih osvežavajućih sladoleda se ne završava tu. Kombinacije voća sa sirevima, čokoladom i začinima uvek privlače posebnu pažnju, dok su klasici poput domaće jagode, maline i ribizle ipak najčešći izbor naših mušterija. Najinspirativniji sastojak u slatkim, a neretko i u slanim jelima – čokolada – pronašao je, naravno, veliku ulogu i u vitrinama za sladoled. Iako se kao sastojak provlači kroz preko 40 recepata u našoj trenutnoj ponudi, odali smo čokoladi posebnu čast i kroz naše ručno temperirane i izlivene čokolade od 100g, sa različitim kombinacijama punjenja i posipa. Tu je i hladna tečna čokolada kao napitak, kao i čokoladni mekani keks i čokoladne perlice za vaše kućne kreacije. Naš konačan odgovor je da se čokolada traži u svim formatima. Što se kombinovanja sladoleda sa drugim poslasticama tiče, ne znamo da li je sve rađe, jer je nekako uvek bilo rado. Svakako da se ponuda slatkiša u kombinaciji sa sladoledom širi, ne samo u sladoledžinicama, već i u poslastičarnicama i restoranima. Mi smo ove zime imali u ponudi topli brauni sa sladoledom kao i pitu od jabuka sa sladoledom, i naši gosti su rado eksperimentisali sa različitim ukusima sladoleda. Sladoled se kombinuje ne samo sa drugim poslasticama već i sa kafom. Tako je affogato (kugla vanile u šolji sa espresom) popularan kod naših mušterija još od otvaranja prve radnje, 2015. godine.

KOLIBRI
Volimo da spajamo naizgled nespojivo. Ono od čega deluje da je nemoguće napraviti sladoled, kod nas postaju najomiljeniji ukusi. Tu svakako spada sladoled od bosiljka, kao i ruzmarin s pinjolima, sladoled od zove. Naše sladokusce u februaru čeka još jedan novi ukus – kim i med, ali i razne kombinacije sa đumbirom, mentom i lavandom. Kolibri jeste austrijski brend sladoleda, ali volimo da negujemo naše domaće proizvode i proizvođače. Zato smo veoma ponosni na saradnju sa brendom Samo višnje, uzgajivačima autohtone sorte višnje iz Feketića, koja je jedinstvena u celom svetu. Sladoled od te višnje je jedan od omiljenijih sorbea u našoj vitrini. Svakako su tu i maline sa Zlatibora i borovnice sa Jelice. Februar je i mesec ljubavi, pa akcenat stavljamo na sladolede od ružičaste rubi čokolade, poznatog belgijskog brenda Berry Callebaut. Pravi se od kakaoa koji je prirodno roze boje i ima istovremeno sladak i kiselkast ukus, iako nema voća u sebi. Tu su i ostale tri vrste čokolade. Belu najviše volimo da uklapamo sa kokosom i bademom, mlečnu sa višnjama, a nov ukus od ove sezone biće i crna čokolada sa domaćim čilijem. Naši partneri Kolibri sladoled najviše kombinuju sa raznim domaćim pitama, palačinkama, a kod nas u Dositejevoj od oktobra do aprila možete naručiti belgijske vafle. Pravimo ih na licu mesta i osim sladoleda, mogu se izabrati razne kombinacije topinga od čokolade ili domaćih soseva i džemova, koje mi pravimo. Vafli su sad omiljena poslastica kod nas.

MORITZ EIS
Kao i svake sezone, ulažemo veliko znanje i umeće kako bismo obradovali naše mušterije novim ukusom sladoleda. Naši sladoledi su prirodni, bez aditiva, aroma i konzervansa i sam odabir svežih namirnica koje koristimo u proizvodnji nam daje mogućnost da napravimo kombinacije za koje se može reći da su nemoguće, nespojive a konzumacijom izuzetno ukusne. Crna čokolada sa tabasko sosom, palenta sa kefirom, sladoled štrudla sa makom, sladoled baklava, rabarbara sa jagodom… Generalno, slano-slatka kombinacija je nešto što na prvi pogled ne deluje obećavajuće a nakon probe dolazi do velikog odobravanja kod mušterija. Dugogodišnjim uspešnim postojanjem našeg brenda na tržištu došli smo do stadijuma kada sa zadovoljstvom možemo da najavimo potpuno novi premijum brend sladoleda, koji ćemo ove godine predstaviti u našim radnjama, a koji će se u velikoj meri razlikovati od onoga što trenutno postoji u ponudi na našem tržištu. Dakle, stiže jedno veliko iznenađenje za naše mušterije. Od voćnih, tu je sladoled od maline po kome smo nadaleko poznati, a koju nabavljamo iz Arilja, šumske borovnice sa obronaka Kopaonika, borovnice – lavande, jagode za naše malene i najslađe mušterije, pa dalje avokada, manga, papaje i „passion fruita”, ananasa – rukole, za one koji vole malo egzotike, kao i drugo domaće voće u skladu sa početkom sezone: dinja, breskva, grožđe, lubenica, šljiva. Čokoladni sladoledi su omiljeni desert naših mušterija, bilo da je u pitanju čista tamna – posna i mrsna čokolada, bela ili mlečna ili varijacije sa čokoladom koja je neizbežni sastojak većine sladoleda: od đanduje, preko bečke moke, čokolade sa nanom ili limun keksićima, tamne čokolade sa ruzmarinom, tamne čokolade sa kandiranim đumbirom i nebrojeno mnogo drugih kombinacija sa čokoladom, jer je taj broj odavno prešao cifru od sto ukusa. Što se tiče kombinovanja sa drugim poslasticama, domaći zanatski sladoled je sam po sebi dovoljan desert, ali u kombinaciji sa kolačima, pićima ili jelima vrhunskih kuvara, upotpunjuje užitak.

BACIO
„Spoj nespojivog” je fraza koja je postala opšteprihvaćena. Mi ćemo kao i do sada težiti da opravdamo očekivanja i iznenadimo čula naših kupaca. Ukusi koji naizgled deluju kontradiktorno iznenadiće vas a njihove arome će vas oduševiti. Zavirite u našu radionicu i probajte neke od njih, kao što su: jabuka – ren, crna vanila sa susamom, limun – bosiljak, menta – čokolada. Pored našeg domaćeg voća: maline, jagode, višnje, tu su i tropski mirisi poput manga, ananasa… Sigurni smo da će se i dalje tražiti sladoledi od čokolade, bilo da je u pitanju crna, bela ili mlečna. Pred kraj prošle godine smo krenuli sa izradom naših belgijskih čokolada, sa čim ćemo nastaviti i u ovoj godini i našim kupcima pružiti priliku da uživaju u ukusima ručno pravljenih najfinijih čokolada. Trend korišćenja sladoleda u mnogim poslasticama i dalje ne prestaje. Sladoled nastavlja da bude „višnja na vrhu šlaga”.

Zahvaljujemo našim gostima u ovom broju, a za naredni najavljujemo drugi deo tema „Sladoled u sezoni 2023”, sada sa pogledom na sladoledne vitrine u nekoliko anketiranih poslastičarnica Beograda i drugih gradova Srbije.

Piše: Jasna Žarković, magazin Pekar&Poslastičar broj 43, februar/mart 2023.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije vesti