BREAD CLUB masterklas „sourdough“ radionica

Poznati zagrebački „sourdough“ brend „Bread club”, organizovao je 9. jula ove godine u prostoru svog novog proizvodnog pogona, prvu masterklas radionicu izrade hleba s prirodnim kvascem. Najavljuju da će ovaj vid edukacije organizovati tokom cele godine, a P&P će pratiti i objavljivati dinamiku datuma budućih radionica. Iako sadrži malo sastojaka, testo s prirodnim kvascem zahtevno je za pripremu, proces traje dugo i podrazumeva želju, strpljenje i ljubav. Šest polaznica ocenilo je Bread club radionicu visokom ocenom, kako zbog znanja koje su ponele o prirodnom kvascu, fermentaciji i različitim tehnikama koje se koriste za izradu proizvoda sa prirodnim kvascem, tako iz zbog sjajne atmosfere i vrlo korisne pokazne vežbe.

Darko Kušić je, pored svog kolege Andrije Pernara, bio edukator na radionici i za P&P kaže: „Prišli smo ovoj edukaciji na način na koji radimo i sve drugo – detaljno i u želji da prenesemo praktično znanje koje će naše polaznike stvarno osposobiti za izradu ovog testa tj. hleba. Jedno je kada vam neko da recept ili demonstrira izradu, a sasvim nešto drugo kada vas vodi kroz sve faze izrade – od merenja brašna, instrukcija šta se kad dodaje, kako se proverava fermentacija, kada se i kako radi premes pa do finalnog oblikovanja i pečenja.

Gledajući nas kako radimo, sve to izgleda lako i glatko, ali svi znamo da do tog stepena veštine treba stići – malim koracima i upornom vežbom. Te korake naše radionice ubrzavaju utoliko što polaznicima otkrivamo i neke tajne do kojih smo u procesu rada došli i koje im smanjuju pretpostavljene i poznate greške i probleme. Mali primer: so treba meriti odvojeno od brašna, jer kad ga jednom ubacite, nema popravke!”

Za osam sati koliko je radionica trajala sve su polaznice napravile svoj beli i integralni hleb, baget, fokaču i picu. Na poklon su dobile starter, uputstva o održavanju i korišćenju startera, recepturu, korpicu za hleb i – lepu uspomenu, koja će nekima postati pasija.

Piše: Jasna Žarković, magazin Pekar&Poslastičar br.46, avgust/septembar 2023.
Foto: BREAD CLUB

Pogledaj i ostale članke iz kategorije događaji