Kakvog će ukusa i teksture biti vaša testa, najviše zavisi od vrste i kvaliteta brašna koje koristite. Caputo brašna nude široku paletu namenskih proizvoda, a sva se prave po tradicionalnoj napolitanskoj metodi sporog mlevenja žita. Ovaj način obrade zrna čuva sve ukuse i hranljive sastojke žitarica, pa se u Caputo brašna ne dodaju nikakvi aditivi i veštački sastojci. S druge strane, Caputo je usavršio recepturu koja omogućava da izaberete ono brašno koje najviše odgovara vašoj kuhinji – bilo da pravite testenine, poslastice ili hlebove u Caputo brašnu ćete pronaći svog najboljeg saveznika. Vrhunski italijanski brend nudi različite sorte brašna 
 koje garantuju finalni uspeh vašeg proizvoda: od brašna za picu do brašna za izuzetno lagana i mekana testa. Glavna tajna je u tome što napolitansko mlevenje žita, uz odabrane najkvalitetnije sorte pšenice u pravoj kombinaciji, daju brašnu karakteristike koje utiču na osobine testa, njegovu rastezljivost, gustinu, teksturu i konačan ukus.
Ono što odlikuje sve vrste Caputo brašna je napuljska tradicija koju čuvaju i neguju tri generacije vrsnih napolitanskih mlinara, još od 1924. godine. Ako znamo da iz Napulja dolaze najbolje pice i druga testa, jasno je da je Caputo pravi izbor za sve koji žele da urone ruke u brašno – i da ih iz njega izrone sa tanjirima punim najukusnijih specijaliteta! Distribuciju na teritoriji Srbije sprovodi kompanija Silbo.
Legenda kaže da je kraljica Margarita Savojska tražila da jedan od najčuvenijih pica majstora u Napolju osmisli jelo koje će biti namenjeno narodu. Tako je nastala pica koja se sastojala iz boja koje su predstavile nedavno ujedinjenu Italiju – zeleni bosiljak, belu mocarelu i crveni paradajz. Napolitanska pica ima specifičan ukus. Sastoji se od hrskave, zlatne kore koja se peče u rerni na drva i koja ima posebnu gustinu. Pored toga, specifičnost napolitanskoj pici daje kiselkasti ukus paradajza u koji se doda origano, beli luk, bosiljak i mocarela.



magazin Pekar&Poslastičar broj 57, jun/jul 2025.
 
 