Internacionalni pizza fest 2023.

Prvo internacionalno takmičenje u pravljenju pica u Srbiji biće održano 25. i 26. 11. 2023. godine u pekarskom centru Lesaffre u Beogradu. Od Danijela Zlatkovića, koji je zajedno sa Danijelom Pantić Vlahović, organizator takmičenja, saznajemo koji su bili motivi pokretanja ovakve manifestacije kod nas, kakvi su uslovi takmičenja kao i atmosfera među kolegama, koja se stvara već sad, nekoliko meseci pred početak festa. Promovisati umetnost pravljenja pice, predstaviti razne vrste testa za picu i upriličiti pica majstorima i ostalim kolegama pekarima svojersnu priliku za usavršavanjem i proverom sposobnosti – to su motivi koji su Danijelu i Danijela animirali da se upuste u organizaciju ovog šampionata. „Naša misija je da Srbiju stavimo na mapu zemalja koje poštuju italijansku tradiciju izrade pice i da je promovišemo u našoj sredini ali i svetu”, kaže nam Danijel i dodaje da je odziv kolega već sada sjajan.

„Broj takmičara smo zbog kapaciteta morali da ograničimo na 80, a već nam stižu i prijave iz regiona – Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, ali i Slovačke, Švedske, Kanade… Posebno nas raduje što će među takmičarima biti i naših kolega iz Italije, jer ćemo moći da ukrstimo koplja sa majstorima kojima je pica nacionalno jelo.” Podsećamo da je Danijela Pantić Vlahović profesorka kuvarstva u Srednjoj turističkoj školi u Beogradu, dugogodišnji međunarodni kuvarski sudija i autorka emisije o gastronomiji – „Šefice”, dok je Danijel Zlatković pica majstor, osnivač i vlasnik Academu scuola per pizzaioli u Beogradu i pobednik „Campionato del mondo di pizza Palermo 2022”, kao i član stručnog žirija mnogih međunarodnih takmičenja.

Dve takmičarske kategorije
Takmičenje će trajati dva dana i odvijaće se u dve kategorije: pravljenju pice napolitana i pice romana. Kod izrade pice romana moći će da se bira između četiri stila: klasična romana, „pinsa a la romana”, „pala a al romana”, ili „teglia a la romana”. Ove dve kategorije posebno će ocenjivati dva žirija, sastavljena od 15 internacionalnih sudija. Među našim predstavnicima u žiriju su: Damir Karpuzi, Ambasciatore GPN u Beogradu, koji je na takmičenju pica majstora u Rimu proglašen najboljim predstavnikom Srbije, a inače suvlasnik picerije Cafeterija Italiana; Dejan Parun, osnivač i pizzaiolo picerije Tramontana u Novom Sadu, kao i Pavle Branković (Paqito), vlasnik lanca picerija Pizzagram i autor kanala Paqito na društvenim mrežama, putem kog promoviše kvalitetnu gastronomiju. Međunarodna imena predvode: Enriko Bjankini (Enrico Bianchini), organizator svetskog prvenstva u pravljenu pica Campionato del mondo di pizza u Palermu, kao i mnogih drugih takmičenja ovog tipa u Italiji, a ujedno i uvaženi pica sudija; Zoran Jovanovski, Master instruttore Accademia Pizzaiola, osnivač asocijacije pica majstora Makedonije i član žirija jednog od najvećih takmičenja pica majstora u Riminiju; Pietro Barone, najbolji pica majstor na Siciliji, vlasnik picerije Borgo Paradiso i takođe član žirija mnogih svetskih takmičenja.

Kotizacija i sponzori
Kotizacija za takmičenje od 30 € može se nazvati reklamnom, ako se ima u vidu da na sličnim takmičenjima u Italiji one iznose i do 150 €. Na kraju valja još jednom naglasiti veliku podršku kompanije Lesaffre Srbija, koja je ustupila prostor svog demo centra za ovo takmičenje i obezbedila pomoć u organizaciji. Generalni sponzori šampionata su Le 5 Stagioni flours, fabrika brašna iz Italije, čiji će proizvodi biti zastupljeni na samom takmičenju, kao i kompanija Myrex iz Beograda, distributer vodećih italijanskih brendova iz oblasti prehrane. Od našeg sagovornika saznajemo da je ovo samo početak ambicioznog projekta koji podrazumeva postavljanje ovog srpskog takmičenja na mape važnih manifestacija pica majstora u svetu. Želimo im srećan početak i veliki broj izdanja Internacionalnog pizza festa Srbija.

magazin Pekar&Poslastičar br.46, avgust/septembar 2023.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije događaji