Kvasac – superheroj dobrog ukusa!

Svaka vrsta ili soj kvasca ima svoje specifičnosti. Odabirom specifičnih sojeva i razvojem tehnika uzgoja, kvasac može imati čitav niz različitih primena. Koristi se u dodacima ishrani i začinima zbog svojih senzornih, nutritivnih i specifičnih zdravstvenih prednosti. Njegovo prirodno obilje hranljivim materijama i bogatstvo ukusa doprinosi našem opštem blagostanju.

Bogatsvo hranljivim materijama
Kvasac pripada porodici gljivica. Sve vrste kvasca mogu se konzumirati u vegetarijanskoj i veganskoj ishrani. Biljnu hranu nije jednostavno izbalansirati da bi se obezbedile sve esencijalne aminokiseline sadržane u proteinima animalnog porekla (jaja, mleko, meso…). Kvasac sadrži sve esencijalne aminokiseline koje se prirodno nalaze i u proteinima životinjskog porekla, ali obzirom da pripada familiji gljivica, apsolutno je pogodan za korišćenje u veganskoj ishrani.

Kvasac je jednoćelijska gljivica koja prirodno raste u zemljištu i na biljkama. Divlji, prirodni kvasac je svuda – u vazduhu koji udišemo, na kori drveća, na lišću… Zanimljivo je da je kvasac  prvo pripitomljeno živo biće u istoriji! Kvasac je ključni sastojak fermentacije i prirodno se nalazi na plodovima različitih biljaka. Fermentacija ili vrenje je proces koji omogućava da komad testa postane dobro narasla vekna hleba. U nedostatku vazduha, ćelije kvasca previru šećere, stvarajući ugljen-dioksid i alkohol.

Različiti sojevi kvasca mogu se koristiti za pravljenje piva, vina, pa čak i goriva na bazi etanola! Ono što kvasac čini tako posebnim je njegova sposobnost da sastojke, pre svega ugljene hidrate, iz brašna, voća i drugih sirovina pretvori u nešto živo i penušavo!

Kvasac kao „superhrana“
Svež kvasac ima izuzetan nutritivan sastav. Dijetska vlakna, proteini, obilje B vitamina i minerala… Takođe, bogat je kalcijumom i magnezijumom. Posebna korist kvasca su njegova probiotska svojstva. Ćelije kvasca su živi mikroorganizmi, poput probiotičkih bakterija. Neki sojevi kvasca su probiotici i imaju blagotvorno dejstvo na mikrofloru creva. Probiotski kvasac može biti svež ili suv bez promene njegovih svojstava.

Termin „superhrana“ je u trendu i često je korišćen od strane ljudi koji su strastveni pobornici zdrave hrane i ishrane. Međutim, ne postoji zvanično prihvaćena definicija ni naučna osnova za određivanje pomenutog termina.  Najvažnije je da zadržimo raznovrsnost u našoj ishrani tako što ćemo se odlučiti za obroke koji su i izbalansirani i ukusni.

Kvasac obezbeđuje vitamine, minerale, vlakna i proteine. Sa svim ovim svojstvima, možemo razmišljati o kvascu kao o super hrani. Zaista, kvasac može pomoći u stvaranju „super tanjira“ punog različitih zdravih, izbalansiranih i ukusnih namirnica na dnevnoj bazi i dugoročno, daleko duže od prolaznog trenda.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije vesti