Najbolje sladoledžije na svetu

Nije iznenađujuće što su na ovogodišnjoj Svetskoj rang-listi gelato festivala (Gelato Festival World Ranking) među najboljim majstorima sladoleda dominirali Italijani, njih šestoro među prvih deset, a od 5000 zanatlija koji su ocenjivani.

Za najboljeg majstora sladoleda u 2022. godini proglašen je Marko Venturino iz prodavnice sladoleda „I Giardini di Marzo”, iz Varacea u Liguriji. Njegov pobednički desert, Bocca di Rosa, napravljen je od mleka, bele čokolade i ručno rađene podloge od ružine vodice, jedinstvenog ukusa inspirisanog ligurijskim specijalitetom – aromatičnim sirupom od ruže.

Majstor Venturino je za ovaj sladoled nagrađen sa tri krune, koje se, slično Mišlenovim zvezdama, dodeljuju na osnovu komplikovanog, višegodišnjeg sistema rangiranja.

Drugoplasirani na svetskoj rang listi je kreator voćnog sladoleda od pistacija – Adam Fazekaš iz prodavnice sladoleda „Fazekas Crukraszda” u Budimpešti (Mađarska). Treće i četvrto mesto osvojile su dve dame.  Đovana Bonaci iz „La Parona di Gelato” u Veroni (regija Veneto), koja drži još dve svetske titule kao profesionalna trkačica u brdskom biciklizmu, bila je treća, a iza nje se našla preduzetnica iz SAD, Savana G. Li iz „Savannah’s Gelato” u San Francisku, Kalifornija. Njen pobednički ukus, nazvan „The All-American”, je posveta piti od jabuka, a sastoji se sladoleda od čizkejka, isprepletenog slanim puterom i mešavinom domaćih jabuka sa cimetom sa slojevima mrvica od krekera od meda i preliven trakama puteraste karamele i otopljene bele čokolade.

Svetsko rangiranje Gelato Festivala predstavlja partnerstvo između Gelato Festivala, Carpigiani-ja i Sigep IEG Expos-a, a zanatlije se ocenjuju na osnovu brojnih kriterijuma uključujući tehničku kompetenciju, kvalitet i kombinaciju sastojaka i ukus. Od osnivanja 2010. godine do sada na ovom takmičenju je učestvovalo 1.098 proizvođača sladoleda iz 18 zemalja i sa pet kontinenata.

Objavljivanjem rang-liste počinje novo takmičenje koje je zakazano za 2022-2025. Predstojeći četvorogodišnji Gelato festival deo je proslave 20-godišnjice Univerziteta Carpigiani Gelato, koji obučava uspešne zanatlije sladoleda u svoja 22 kampusa širom sveta.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije vesti