Najmlađi buregdžija u Srbiji

Zanimljivost

Dok kažeš burek, eto Novaka

Burek je jelo u kojem uživaju sve generacije. Malo je onih koji mogu da odole ukusnom vrućem bureku hrskave korice. Za pravljenje dobrog bureka potrebno je veliko iskustvo, posebno dok se ne usavrši otvaranje kore, kažu iskusne buregdžije.
Dečak koji je razbio sve predrasude kada je pravljenje bureka u pitanju je devetogodišnji Novak Stevanović iz Malolišta kod Niša. Njegova ljubav i strast prema ovom zanatu, rodila se kao želja da se sačuva porodična tradicija koju je započeo njegov pradeda Ljubiša davne 1951. godine.

Od svoje pete godine Novak razvlači testo u porodičnoj pekari u okviru mlinarsko-pekarske proizvodnje „Mlin Stevanović“. Dolazi i gleda majstore sa dvadesetogodišnjim iskustvom kako rade, skida pokrete, usavršava ih. Uči od njih zanat. Uči i o životu, dok sluša
njihove priče na pauzama iza pekare, uvek uz dozvolu svojih roditelja.

Novak Stevanović

Uživa dok pravi
„Meni nije teško“, kaže Novak i dodaje „nekome je teško, ali meni nije. Uživam u tome kad pravim burek“. Njegova starija braća provode manje vremena u pekari od njega. Dimitrije trenira fudbal, a Nikola je student medicinskog fakulteta. Novak je odličan
učenik trećeg razreda OŠ „Radoje Domanović“. Njegova učiteljica kaže da mu sve polazi za rukom i da je veoma snalažljiv. Ako odluči da nauči nešto što ne zna, on to i nauči. Nema odustajanja. U slobodnо vreme igra fudbal sa drugarima, ali voli i da ide na
pecanje sa tatom Dejanom na Drinu.
Novak je odrastao sa majstorima koji su ga učili da mesi i sa roditeljima sa kojima je odlazio u kafane i ostajao do kraja, spavajući često na spojenim stolicama pored stola. Tako je već u ranom detinjstvu poneo ljubav prema dobroj hrani, ali i kvalitetnom
posluženju. Kada jede, kod njega sve mora da bude servirano i posluženo po redu i na vrhunski način.
„Nema kod Novaka improvizacije“, kaže majka Irena.

Stav gazde
Svakog dana posle škole, kada završi domaće zadatke, on provodi 2-3 sata u pekari i priprema razne vrste testa od domaćeg brašna – burek, pite, perece, kifle i druga razna peciva. Kada ne pravi burek, sa majstorima u pauzi pravi picu. Najviše voli da isprobava nove ukuse, trenutno uživa u novoj kombinaciji bureka sa sirom i mesom. „Sanjam da postanem veliki i poznat
buregdžija koji ima svoju radnju, ali radi sa ostalim radnicima“, ističe Novak.

Novak Stevanović

„Pored ljubavi prema pekarskom zanatu, Novak je od svojih predaka preuzeo i stav gazde“, kaže majka Irena. Kada uđe u pekaru, on ne ćuti, već odmah traži da mu majstori nameste pult za rad, postave paletu ispod nogu kako bi mogao da radi i jednostavno kaže: „Jedan da se skloni da stane Novak.“
Da on ima oštro oko kada je kvalitetan proizvod u pitanju pokazuje i nedavni događaj u pekari. Novak je probao sedam, osam različitih bureka koje su napravili majstori. Jedan mu se posebno dopao zbog ukusne hrskave korice i odmah je poželo da sazna koji majstor ga je pravio. Kad je dobio njegovo ime, otišao je do frižidera, izvadio pivo, odneo majstor-Zoranu i rekao:
„Želim da te počastim, odličan si burek napravio“.
Nema nikakve sumnje da je Novak na pravom putu da ostvari svoj san i postane veliki buregdžija kao njegov pradeda Ljupče.

Piše: Biljana Vlatković, Pekar & Poslastičar Broj 20, februar/mart 2019 god.

Podeli

Pogledaj i ostale članke iz kategorije vesti