Novogodišnja Poslanica pekarima i poslastičarima

Poštovani pekari, poslastičari, majstori, umetnici, saradnici i trudbenici na polju pekarstva i poslastičarstva i HoReCa sektora.
Kažu stari ljudi, bolje rečeno oni sa mnogo iskustva, da su prestupne godine „godine opasnog življenja“, nezgodne, trnovite i grube; godine od kojih svašta može da se očekuje. I dočekali smo…da zaziremo jedni od drugih, da zaboravimo kada smo nekoga zagrlili, da nam svakodnevica pod maskama bude „normalna“, da strahujemo od nevidljivog a prisutnog neprijatelja.

U izmaglici psihoze koja se kao vazduh uvlači svuda, izloženi smo velikim iskušenjima, ličnim i profesionalnim. Mnogima je strah za život i zdravlje dodatno rasplamsan strahom za egzistenciju: zbog pandemije koronavirusa smanjen je promet, zatvoreni su mnogi objekti, a u nekim slučajevima i celokupno poslovanje.

 Ipak, oni koji su shvatili da su se našli u paklu, a nastavili da hodaju kroz njega i bore se, postali su heroji današnjice. Problemi teraju čoveka da bude kreativan i traži rešenja; ljudi su shvatili da treba da investiraju, proširuju i  menjaju asortiman i uopšte unose inovacije u sopstveno poslovanje. Mnogi su ovu životnu grubost – COVID-19 – shvatili kao priliku da nešto nauče i promene u svom poslovanju. Onlajn poslovanje, dostava proizvoda i prodaja putem društvenih mreža, sigurno bi uzeli maha jednog dana, ali situacija u uslovima pandemije dovela je do nagle ekspanzije ovakvog načina funkcionisanja, koji je prirodno rezultirao ulaganjem u kvalitet i asortiman proizvoda, bezbednost i standard. Veliki trgovinski sistemi su investirali u postojeća pekarska odeljenja u svojim objektima, dolaze novi igrači i preuzimaju postojeće pekarske sisteme, formiraju se novi nacionalni pekarski lanci, konkurencija je sve veća. Nije izostala ni edukacija zaposlenih, putem onlajn radionica, konferencija i seminara. Ništa više nije isto, niti će biti; svet se menja i prilagođavanje je put ka preživljavanju. Ništa novo.

„Godine prolaze, mi stojimo“, tlo pod nogama nam je zaljuljano, ali stojimo. Sigurno nismo sretniji, ali smo, rekla bih, pametniji. Na izmaku ove 2020. godine, koju, verujem, jedva čekamo da ispratimo, da joj vidimo leđa i dobro zatvorimo vrata za njom (sigurni da se neće vratiti), nadam se da je u vama ostalo još nade, energije, životne radosti i elana da nastavite da se borite, da stvarate i napredujete.

Srećno u novoj 2021. godini, sa nadom da ćemo nastaviti saradnju na zajedničkom projektu širenja dobre energije, podrške, nade i vere u mogućnost da svet pekarstva i poslastičarstva,  keteringa i  HoReCa svet, budu bolji i uspešniji.

Piše: Gordana Živković, magazin Pekar&Poslastičar

Pogledaj i ostale članke iz kategorije vesti