zena haljina

Ona je najbolja na svetu!

Džesika Prealpato, francuska poslastičarka koja stvara u restoranu slavnog Alana Dukasa u Parizu, nedavno je proglašena za najbolju poslastičarku na svetu u 2019. godini, na britanskoj listi „50 najboljih restorana na svetu”.

Prealpato je prva dama koja je osvojila ovu prestižnu nagradu. Njena vizija deserta je konzumiranje bez griže savesti, uz manje šećera i više prirodnih sastojaka koji ističu ukus. Ona koristi iznenađujuće sastojke i kombinacije kao što su, recimo, limun i alge. Svoj koncept je detaljno objasnila u knjizi koju je objavila krajem 2018. godine, pod naslovom Desseralité. Francuska reč naturalité označava nešto prirodno, a Prealpatova to primenjuje na slatkišima u konceptu desseralité. „Reč je o mešavini deserta i prirodnog i to je prava reč koja opisuje moje specijalitete. To su deserti sa sirovim vizualom, na tanjiru sve mora da ima neko značenje“ – izjavila je Prealpato.

Ona je dodala i da ne smatra sebe dovoljno vrednom prestižne i značajne titule koja joj je dodeljena. Ipak, zaključuje da je to nagrada za novi stil poslastičarstva koja dokazuje da je moguće napraviti savršene deserte bez obilja testa, musova, kremova i šećera.

Pekar & Poslastičar Broj 23, avgust/septembar 2019 god.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije vesti