Pekar & Poslastičar

Pekari darivali božićnu česnicu

Tradicionalno lomljenje božićne česnice održano je ispred Hrama Svetog Save u Beogradu u prisustvu patrijarha Irineja i velikog broja vernika

Unija pekara Srbije i ove godine, po 29. put, pripremila je česnicu, do sada najveću i najtežu koja se lomila i darivala ispred Hrama Svetog Save u Beogradu, 07.januara 2020 godine, posle božićne liturgije.

Umešena je veštim rukama pet majstora pekara koji su radili više od 12 sati samo na ukrasima u Baking centru kompanije Lesaffre i još toliko na mešenju česnice u pekari Trimčević, članici Esnafa Unije pekara Srbije, u kojoj je i ispečena. Pekari koji su učestvovali u izradi česnice ove godine su Jovan Nikodinovski iz pekare „Nikodinovski“, Marko Dragićević iz pekare „Ma-Jo“, Filip Trimčević iz  pekare „Trimčević“, Ljubomir Pavlović i Dalibor Cvejić iz pekarskog centra „Lesaffre“, kao i Miloje Marjanović iz „Pančevačke pekare“.

Na pogači je ove godine bila maketa manastira Gračanica, teška 25 kilograma, koja je izrađena od jestivog testa.

– Ovogodišnji kolač bio je težak 250 kilograma, a prečnik mu je 3,8 metara. Sastojao se iz 5.300 delova (jufkica), koje smo podelili sugrađanima – rekao je Zoran Pralica predsednik Unije pekara Srbije.

U česnici su se nalazila 33 zlatnika koji simbolizuju broj godina koliko je Isus Hristos proveo na zemlji, a darivali su ih: kompanije „Iva international d.o.o.“ Beograd, „Veselinovići d.o.o.“ iz Šapca, restoran“Maksimilijan“ Beograd i Zoran Pralica.

Pekar & Poslastičar

Pekar & Poslastičar

Pekar & Poslastičar

Pekar & Poslastičar

Pekar & Poslastičar

Pogledaj i ostale članke iz kategorije vesti