Poslastičarstvo je umetnost, a umesnost je večna!

Održano finale ovogodišnjeg projekta Mladi poslastičar

Poslastičarstvo nije samo umeće pravljenja kolača, već umetnost kroz koju svaki od poslastičara svojim autentičnim pristupom stvara delo u koje staju iskustvo, osećaj za estetiku, umeće, znanje i najvažnije, ljubav! „Poslastičarstvo je prava umetnost, divan zanat koji, u vremenu koje briše sve pred sobom, ne sme da nestane“.
Ovako Zdravko Gavrilović, jedan od naših najpoznatijih poslastičara i brend ambasador kompanije Dijamant, opisuje zanat koji mnogi smatraju najslađom umetnošću na svetu. Kako bi jedna od najstarijih i najkreativnijih profesija nastavila da živi kroz dela mladih i perspektivnih ljudi, kompanija Dijamant je odlučila da na praktičan način podseti da ovo nije samo zanat i da ljudi koji se njime bave imaju brojne mogućnosti za uspeh i slavu.

Projekat „Mladi poslastičar“, započet pre četiri godine, putem praktičnih radionica i internih školskih takmičenja širom Srbije, edukuje i motiviše mlade da svoju karijeru nastave u poslastičarstvu. Ove godine, prva remek-dela mladih poslastičara Srbije probali smo i ocenili u Nišu, a potom i u Zrenjaninu, Pančevu, Leskovcu i Beogradu, gde je i završen prvi ciklus takmičenja. Veliko finale u kome se odlučivalo ko je najbolji mladi poslastičar, dogodilo se u našem glavnom gradu – očekivanja su bila velika, ali takmičari su ih čak i prevazišli.

Za samo četiri sata, koliko su učenici srednjih ugostiteljskih škola imali da naprave dve poslastice, pred žirijem su se našle kreacije koje su rezultirale izjavom: „Pred nama je izuzetno težak zadatak“. Odluka koji takmičar će poneti titulu i glavnu nagradu je ipak morala biti donesena i za pobednicu je proglašena Milica Menićanin iz Beograda, koja je tom prilikom osvojila novčanu nagradu u vrednosti od 200 000 dinara.

„Veliko mi je zadovoljstvo što sam učestvovala u takmičenju koje je organizovao Dijamant. Upoznala sam kolege iz drugih škola i dosta toga naučila. Zahvaljujući takmičenju sam sigurna da je moja odluka da ostanem u zemlji i profesionalno se bavim poslastičarstvom ispravna i najbolja za mene”, izjavila je Milica, uzbuđena zbog pobede. Učenicama koje su zauzele drugo i treće mesto, Đurđini Hadžić iz Pančeva i Kristini Radović iz Beograda, kompanija je obezbedila nagrade koje će im ubuduće olakšati rad u kuhinji.

magazin Pekar&Poslastičar broj 39, jun/jul 2022.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije vesti