Približava se SIGEP 2024, sa više od 1.200 brendiranih izlagača

Sigep -The World Dolce Expo se približava krupnim koracima, u organizaciji Italian Exhibition Group, čije će se 45. izdanje održati od 20. do 24. januara sledeće godine na sajmu u Riminiju. Ovaj izuzetno značajan skup za svet ugostiteljskih usluga u sektoru konditorskih proizvoda biće izlog izvrsnosti zanatskih lanaca proizvodnje sladoleda, kolača, peciva, kafe i čokolade. Među sajamskim paviljonima upoznaćete se s inovacijama iz ovog sektora, kao i najnovijim trendovima u potrošnji i novim prostornim formatima.

Sigep, katalizator ugostiteljskih usluga za konditorske proizvode
Izlagači Sigepa biće predstavljeni u 28 paviljona sajma u renoviranom i funkcionalnom prostoru za posetioce kupce i operatere, sa više od 1.200 brendiranih izlagača koji će zauzeti 129.000 m2 izlagačkog prostora. Zahvaljujući saradnji sa sektorskim zanatskim i industrijskim udruženjima, nacionalnim i svetskim asocijacijama majstora sladoledžija i poslastičara, pekara, barmena i specijalista za kafu, SIGEP 2024 će pružiti nove prilike za poslovanje i umrežavanje, pružajući veći uvid u strana tržišta. Sve od novina vezanih za proizvode u različitim sektorima, preko najnovijih trendova u pakovanju do tehnologija mašina i postrojenja, s posebnom pažnjom koja će biti posvećena aktuelnim temama o vođenju preduzeća i zaposlenih. Širok prostor za teme održivosti, kulture proizvoda i razvoja marketinga, sve do digitalnih inovacija.

Internacionalnost u prvom planu
Međunarodni aspekt Sigepa postaje sve intenzivniji: to potvrđuje i nedavno širenje ka azijskom tržištu, gde smo tokom 2023. godine strateški ušli na kinesko tržište sa SIGEP Kina, u gradu Šenženu i pokrenuli Sigep Azija u Singapuru. Obnovljena i implementirana podrška Agencije ICE za promociju u inostranstvu i internacionalizaciju italijanskih preduzeća eksponencijalno će povećati već pozamašno prisustvo kupaca koje očekujemo u januaru u Riminiju. Pripremljen je bogat program posvećen susretima sa vrhunskim preduzećima u ovom sektoru čije je prisustvo oduvek inspirisalo Sigep. Internacionalnost u prvom planu čak i u prostoru „Vision Plaza“ gde su planirani razgovori na kojima će biti pružene informacije o najkompetitivnijim aspektima međunarodnog poslovanja u sektoru zanatske proizvodnje slatkiša, kao i o aktuelnim gorućim temama: održivi razvoj, obrazovanje, tehnologija. 

U arenama velika međunarodna i nacionalna takmičenja
Međunarodni šampionati su jedan od glavnih pokretača manifestacije, predstavljaju jedinstvenu priliku da mlade talentovane nade upoznaju velike majstore i nauče tehničke veštine, kreativnost i inovaciju. U šest „Arena“ smenjivaće se međunarodna takmičenja, radionice i prezentacije. U Arenu Sladoled vraća se Gelato World Cup, iščekivano međunarodno takmičenje, najznačajnije na svetu, gde će snage odmeriti 12 timova u proizvodnji sladoleda, kolača, čokolade, restoranskih usluga i vajanja skulptura u ledu. U okviru takmičenja biće proglašen pobednički tim koji će poneti titulu svetskog šampiona sladoleda 2024. Nagrada Sigep Zlatni sladoled biće dodeljena najboljim italijanskim stručnjacima za proizvodnju sladoleda i kolača koji će se zatim takmičiti na drugom izdanju takmičenja Gelato Europe Cup, koji je na programu na Sigepu 2025.

Među takmičenjima u Pastry Areni: Campionato Mondiale di Pasticceria Juniores, JPWC, (Svetski šampionat proizvodnje kolača za juniore) koji valorizuje mlade talente do 23 godine starosti: takmičenje će okupiti 12 timova na temu „Mitovi i legende“, na Italijanskim šampionatima proizvodnje kolača za seniore i juniore timovi će se takmičiti na teme „Putovanje na Istok“, seniori, i „Održiva budućnost“, juniori. Najmlađi proizvođači kolača odmeriće snage u obrazovnom projektu SIGEP Giovani, u saradnji sa „Pasticceria Internazionale“ izlagačkim preduzećima na Sigepu i ugostiteljskim školama iz čitave Italije, kako bi u praksi primenili znanja i veštine stečene u školi. Pažnja će i ovaj put biti posvećena mladima u Bakery Areni sa Young Ideas, takmičenjem za talentovane mlade ljude pekarske struke iz ugostiteljskih škola i italijanskih obrazovnih strukovnih ustanova, koji će se takmičiti pod budnim okom iskusnih pekarskih sudija.

magazin Pekar&Poslastičar broj 48,decembar/januar 2023/2024.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije vesti