Rad u tišini i postignuća vredna svake buke

Katedra za gastronomiju, Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Prirodno-matematičkog fakulteta, UNS, već 21 godinu školuje mlade i po završetku studiranja obučene kadrove-menadžere kuhinja, spremne da se suprostave svakom gastronomskom izazovu. Studenti modula Gastronomija obrazuju se na osnovnim akademskim i master akademskim studijama na programima koji izučavaju gastronomiju sa praktične, teorijske i naučne strane. Pored osnovnih predmeta kao što su Menadžment, Marketing i Turizam, izučavaju se stručni gastronomski predmeti na kojim kroz 6 semestara studenti pohađaju predavanja iz oblasti opšte gastronomije, pekarstva i poslastičarstva, nacionalnih gastronomija, sanitacije u ugostiteljstvu i mnogih drugih stručnih nastavnih jedinica koje oblikuju buduće menadžere u gastronomiji.

Pored nastavnih aktivnosti, studenti gastronomije, imaju mogućnost da učestvuju na brojnim domaćim i međunarodnim gastronomskim i kulinarskim takmičenjima. Samo u godini koja je na izmaku studenti i njihovi mentori su osvojili 13 medalja na različitim takmičenjima. Poslednje među njima bilo je Food Vision takmičenje u okviru Wine Vision by Open Balkan festivala koji je okupio studente i učenike srednjih i visokoškolskih ustanova na teritoriji Srbije, a šest studenata sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo se našlo među prvih devet na listi. Milica Petrušić, apsolvent, osvojila je zlatnu medalju u kategoriji Best Young Chef. Srebrnu medalju i titulu najperspektivnijeg mladog kuvara sa mogućnosti stažiranja u restoranima sa Mišlenovom zvezdicom osvojila je Saveta Bikić, takođe apsolvent. Visoko četvrto mesto pripalo je studentkinji master studija Milani Čugalj.

Dok su Filip Vitomirović (četiri), Mihailo Malbaša (dva) i Andrija Kocić (četiri) uspeli da obezbede visoke pozicije na konačnoj listi ušavši u najboljih devet. Veliki broj studenata su članovi strukovnog udruženja Kulinarske asocijacije Srbije i Kulinarske federacije Srbije, tako da mogu da osete važnost i pritisak najvećih svetskih kulinarskih takmičenja i kao članovi juniorskog nacionalnog tima. Da svi ovi zavidni rezultati studenata nisu plod puke sreće, već nesebičnog rada i pružanja znanja od strane njihovih nastavnika, svedoči i podatak da će predstavnik Južne Evrope na prestižnom finalnom svetskom takmičenjeu Global Chef Challenge u Singapuru, u ime Srbije, biti Goran Radivojević, nastavnik veština na Katedri za gastronomiju. Katedra za gastronomiju organizuje i dodatne strukovne edukacije i seminare koje se odnose na unapređenje znanja studenata, ali i zaposlenih u privredi u oblastina HACCP sistema, uparivanja hrane i pića, metoda toplotne obrade namirnica.

Tim Katedre za gastronomiju vodi šef katedre dr Dragan Tešanović, zajedno sa dr Bojanom Kalenjuk Pivarski, koja je ujedno i prvi doktor nauka iz oblasti gastronomije i licencirani sudija World Chefs asocijacije, dr Vesnom Vujasinović, stručnjakom u oblasti ishrane i senzorne analize hrane i dr Maja Paunić stručnjak intersektorskog poslovanja i uparivanja hrane i pića, nastavnikom veština Goranom Radivojevićem, vrednim radom formiraju buduće menadžere kuhinja u svetu. Pored profesora, deo nastavnog dela Katedre za gastronomiju čine studenti doktorskih, master i osnovnih studija, angažovani kao istraživači ili studenti na poziciji demonstratora praktičnog dela nastave.

Pored izrazito bogate teorijske nastave i edukovanog stručnog kadra, ono sto studiranje na modulu Gastronomija karakteriše svakako su i obavezne stručne prakse koja se obavlja u ugostiteljskim objektima kako u Srbiji, tako i u inostranstvu, koji moraju da ispunjavaju određene minimalne uslove. Kroz praksu se studenti podstiču na razmišljanje, te iz godine u godinu savladana teorijska znanja primenjuju u različitim sektorima i na različitim nivoima rukovođenja u ugostiteljskim objektima. Kombinacijom teorijskih predavanja i praktičnih vežbi koje se obavljaju u adekvatno opremljenoj laboratoriji za gastronomiju, studenti su pripremljeni da odgovore na različite zahteve koje industrija hrane nosi sa sobom.

Pozitivni rezultati koje postižu mladi studenti i njihovi mentori ih ne opuštaju nego predstavljaju još jedno sredstvo motivacije da budu bolji i da kolektivno postavljaju ciljeve kroz koje svi napreduju. Jedan od dokaza neprestanog rada i zalaganja zaposlenih na Katedri za gastronomiju potvrđuje i formiranje novih modula u okviru studija na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijesrtvo. U procesu akreditacije su moduli Nutricionizam i dijetetika u ugositeljstvu i novi smer na master akademskim studijima Nastavnik (kuvarstva, poslastičarstva i usluživanja) na kome će se obrazovati budući nastavnici iz ovih oblasti, a koji su nastali analizom i sve istaknutijih zahteva tržišta.

Pored svih praktičnih dostignuća koja postižu studenti gastronomije, važno je istaknuti i da se Univerzitet u Novom Sadu već drugi put u oblasti ugostiteljstva i turizma, nalazi između i 300. mesta prema Šangajskoj list, čemu su svakako doprineli i nastavnici Katedre za gastronomiju. Jedinstvena kombinacija teorijskih znanja i stručne prakse učinila je da ovaj modul bude jedan od najtraženijih i da se studenti nakon sticanja zvanja zapošljavaju i svoje znanje dokazuju različitim kompanijama u industriji hrane, poslovima planera ishrane i ugostiteljskim objektima širom sveta.

Piše: MSc Velibor Ivanović, student doktorskih studija i istraživač-pripravnik, magazin Pekar&Poslastičar broj 48, decembar/januar 2023/2024.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije vesti