Svaka torta je priča za sebe

Anđelka Kovačević, vlasnica radionice za izradu torti i kolača Sweet Family TAK Kragujevac

Retko ko iz Kragujevca nije čuo ili probao torte koje prave spretne ruke Anđelke Kovačević. Ljubav prema tortama rodila se slučajno, ako u životu uopšte postoje slučajnosti. Bila je vlasnica butika venčanica, treća generacija koja je nastavila ovaj porodični posao.

Anđelka se na početku razgovora priseća svojih početaka u poslastičarstvu, davne 2000. godine: „Jedna od mojih mušterija došla je na probu venčanice vidno uznemirena i uplakana rekavši mi da su joj upravo otkazali svadbenu tortu. Počela sam da je tešim i rekla da ne brine i da ću joj ja napraviti tortu. U početku je mislila da se šalim. Stalak za tortu sam imala sa svoje svadbe, i sve je proteklo dobro, bolje nego što smo očekivale. Sledećeg meseca se udavala njena sestra, pa sam i njoj napravila tortu. Tako je sve počelo. U početku su torte poručivale mušterije koje su kod mene kupovale i haljine, a onda su krenula rođenja njihove dece pa smo imali prve rođendane i tako se posao polako širio.”

Kako su porudžbine torti počele da stižu svakodnevno, Anđelka je morala da se odluči između svoje dve ljubavi. Zatvorila je butik venčanica i počela da se bavi samo izradom torti i kolača. Predano i posvećeno, kako se inače i radi svaki posao u koji čovek utka ljubav. U koji utka sebe. Anđelka svojim mušterijama nudi bogatu paletu ukusa torti, od jakih čokoladnih do laganih kremastih. Poslednjih nekoliko godina najtraženija je torta „Tri čokolade”. Reč je o ukusu koji se dugo pamti, čarobnoj mešavini crne, mlečne i bele čokolade. Za svoje torte koristi najkvalitetnije sastojke, a zadovoljne mušterije i privatne preporuke su joj najbolja reklama. Osim torti, u svojoj maloj radionici Anđelka izrađuje sitne kolače, komadne kolače, voćne korpice, sitnice za slatke stolove. Neki od njenih kolača nalaze se u ponudi poznatih kragujevačkih lokala.

Dekoracija
Kada je reč o dekoraciji, mušterija naravno ima poslednju reč. „Nekima se dopadaju elegantne torte sa malo detalja, a drugi bi na svoju tortu stavili dekoracije za pet torti. Ali meni to ne smeta, pustim ih da biraju i trudim se da ispunim svaku njihovu želju i očekivanje”, objašnjava Anđelka. „Svaka torta je priča za sebe. Uživam u svakom minutu svog rada, naravno najviše u dekoraciji. Žao mi je što je to poslednji korak, pa nekad budem umorna i ostane mi malo vremena. Figure i cvetne aranžmane u većini slučajeva izrađujem samostalno. Ponekad, u sezoni, kada primim dosta porudžbina, budem prinuđena da poručim po neku figuru. Što se tiče cvetova, njih radim za sebe, ali i za još nekoliko proizvođača torti tako da moji cvetovi krase torte mojih kolega u Beogradu, Užicu, Kruševcu, Kragujevcu”, kaže naša sagovornica.

Edukacija
Anđelka voli da putuje, rado posećuje sajmove i stručne skupove u zemlji i inostranstvu. Smatra da čovek uči celog života i da je razmena iskustava uživo, sa ljudima iz branše, neprocenjiva. „Kad sam uplovila u ove vode nije bilo interneta, mobilnih telefona, tako da smo se snalazili na različite načine i jedni drugima pomagali. Sajmovi su se održavali u Budimpešti svake druge godine i tamo smo mogli da kupimo šta nam je bilo potrebno od alata. Tako su u autobusima nastala i ta naša prijateljstva  koja traju i dan-danas. Trudim se i danas da redovno posećujem sajmove, u zemlji i inostranstvu. Najčešće je to Italija, ali posetila sam i sajamove u Solunu i Parizu. Činjenica je da je mnogo lakše sada, kada na internetu možete da pronađete puno informacija u ovoj oblasti, ali čari druženja ništa ne može da zameni. Razmenjujemo iskustva i učimo jedni od drugih i uvek postoji nešto što niste znali i što na internetu ne možete pronaći. Ovaj posao je prilično stresan, traži puno ljubavi, strpljenja, kreativnosti. Volja je ono što me pokreće. Kad znate da ste deo lepih događaja i možda najlepših trenutaka u nečijem životu, onda znate da ste na pravom putu”, zaključuje Anđelka Kovačević.

Piše: Jasna Žarković, magazin Pekar&Poslastičar broj 45, jun/jul 2023.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije predstavljamo