Kvalitet je neprolazni trend

Ivana Bojović Šević, poslastičarnica Fini

Oni su poznata i voljena beogradska poslastičarnica, nastala kao spontani i željeni produžetak male porodične manufakture. U proizvodnju kolača su, kažu, krenuli tiho pre više od deset godina, a danas imaju ozbiljnu proizvodnju. Proizvode poslastice od sastojaka vrhunskog kvaliteta inspirisane francuskom tradicijom, a proslavili su ih, pre svega, francuski makaroni. U poslastičarnici Fini tvrde da je neprolazni trend kvalitet, ali svakako bi, smatraju, trebalo pratiti dešavanja i najnovije promene na tržištu i preuzimati deo koji se uklapa u postojeću estetiku i principe.

„I ostati veran svojoj ponudi. Savremeno doba nas uči da je nekada dobro zaploviti tim talasom trenda jer nam on omogućava da dopremo do novih mušterija i da im pokažemo da su trendovi super, ali da vredi istražiti i tradiciju”, kaže Ivana Bojović-Šević iz kompanije Fini DOO. Iako imaju verne mušterije koje se stalno vraćaju poznatim proizvodima, u vitrini imaju kolače koji su tu od prvog dana (francuski makaroni, krempita, pariz brest, saher torta,….), ali tu je i ceo jedan segment sezonskih poslastica koje se menjaju sa godišnjim dobima. „Savremeno tržište od nas zahteva stalne inovacije i to nas inspiriše da uvedemo još jedan ukus makarona, još jednu vrstu eklera, veganskih torti. U prethodnih nekoliko meseci smo se fokusirali na unapređenje pekarskih proizvoda i tu shvatite da kod svakog proizvoda postoji prelomna tačka u kojoj se donose odluke da li ćemo neki proizvod ukinuti ili ćemo mu se ozbiljno posvetiti”, kaže naša sagovornica. Recimo okrugli kroasan je u ovoj poslastičarnici, kako kažu, odavno bio na listi planiranih noviteta, ali su se tek sad poklopile sve kockice.

„Mi smo unapredili našu proizvodnju lisnatog testa, društvene mreže su nam pripremile tržište i naše je bilo samo da ga proizvedemo. Mislim da je potpuno očekivani uspeh tog proizvoda, jer koga može da ostavi ravnodušnog ovakav spoj krckavog lisnatog testa i kremastog fila, pa još sve preliveno čokoladom. Trenutno ga pravimo u dva ukusa – mlečna čokolada i pistać”, dodaje ona. Na pitanje šta je za ovog proizvođača kvalitet i koliko je važan kod ovdašnjih kupaca prilikom njihovog izbora, Ivana Bojović-Šević kaže da u proizvodnji spajaju visoku estetiku i najkvalitetnije sastojke kako bismo stvorili savršenu poslasticu.
„Kvalitet namirnica je nešto sa čim ne pravimo nikakav kompromis.

I to se oseća na prvi zalogaj. Naš puter dolazi iz Francuske, vanila sa Madagaskara, maline iz Arilja, čokolada je belgijska i vremenom su i naši kupci naučili to da prepoznaju. Dešavaju se nekada zastoji u nabavci sirovina i mi budemo prinuđeni da privremeno zamenimo dobavljača verne mušterije to odmah primete i kažu ‘nešto vam je ovih dana drugačiji kroasan’, objašnjava. Po njenom mišljenju, ništa ili baš retko šta može da opstane bez stalnih promena. Nekada su to promene u namirnicama, nekada novo radno vreme napravi ogromnu razliku, ali svakako nas promene teraju da budemo sve bolji. Tu je i ulaganje u edukaciju i zaposlene kao deo posla koji se nikada ne završava i nikada ne bi trebalo pomisliti da je taj posao savladan”.
„Edukacije su tu da nas nauče novim tehnikama, da nas podsete na neke stare, da nam jave da smo usput malo skrenuli sa puta, da nam probude kreativnost i možda najvažnije da nas povežu sa novim ljudima”, zaključuje naša sagovornica.

Piše: Jelica Antelj, magazin Pekar&Poslastičar broj 50, april/maj 2024.
Foto Poslastičarnica Fini

Pogledaj i ostale članke iz kategorije vesti