DONELE SU VEĆE ZADOVOLJSTVO NAŠIM MUŠTERIJAMA
Rešili su da poboljšaju kvalitet pica u svojim pekarama, a reakcije njihovih mušterija umnogome su prevazišle očekivanja. Mušterije danas žele da uživaju u svakom zalogaju, a ne samo da se zasite. Zbog toga su inovacije u pekarstvu ne samo poželjne, već i neophodne. Jedan takav primer upravo je i porodična pekara „San” iz Banatskog Karlovca. Od male lokalne pekare koja se bavila proizvodnjom hleba, pekara „San“ iz Banatskog Karlovca je danas izrasla u ozbiljnu porodičnu firmu koja se bavi pekarstvom.

Danas imaju oko 220 zaposlenih i više od 1000 zadovoljnih kupaca, kojima svakodnevno dostavljaju proizvode u južnom Banatu i šire. Pekara ima dva lokala u Vršcu i jedan u Pančevu, a u planu je otvaranje još dva nova. Marko Lazarević je naslednik porodičnog posla koji su započeli njegovi roditelji i zadužen je za razvoj maloprodajne mreže i marketinga. Kako bi promenio kvalitet pice u svojim pekarama, Marko je nedavno završio obuku kod poznatog pica majstora i instruktora Danijela Zlatkovića u Akademiji za pica majstore.

„Ono što me je najviše impresioniralo na toj obuci bila je njegova posvećenost i način na koji prenosi znanje. Danijel je izuzetna osoba – komunikativan, uvek dobro raspoložen i spreman da pomogne svakom polazniku, čak i nakon završetka kursa. Njegov pristup je detaljan i temeljan, trudi se da svaki segment pravljenja pice objasni do najsitnijih detalja”, kaže Marko Lazarević. Sedam dana koliko je proveo na obuci bilo je za njega pravo uživanje.
Pored toga što je stekao korisno znanje, kako kaže, razvio je još veću strast prema ovom tradicionalno italijanskom, a danas svetski poznatom specijalitetu. Apsolutno se slaže sa Danijelovom konstatacijom da pravi uspeh u ovom poslu ne zavisi od skupe opreme, već od posvećenosti. „Na obuci sam učio kako se prave pala ala romana i klasična pica. Način pripreme značajno se razlikuje od onoga što smo do sada radili, a sam kvalitet testa i njegov ukus su neuporedivo bolji”, objašnjava Marko. Pica je dostupna u svim njihovim lokalima tokom celog dana.

Prilagodili su Danijelovu recepturu pekarskom konceptu i sada prave porodične pice koje se prodaju na parče, što je idealno za brzi obrok u pokretu. Prve reakcije njihovih mušterija su veoma pozitivne i više od očekivanih. To im je, kako kažu, jasan znak da su na pravom putu. Trenutno u ponudi imaju klasičnu picu u varijantama – meksikana, tuna, vegetarijana i kapričioza. Trude se da ponude raznovrsne ukuse kako bi zadovoljili različite želje svojih mušterija. Sem pica u ponudi imaju burgere, kolače, palačinke i specijalitete sa roštilja, a planiraju da prošire asortiman zdravim obrocima kako bi olakšali izbor ljudima koji žele kvalitetan, zdrav i nutritivno bogat obrok.

„Kada je reč o našem asortimanu, posebno bih izdvojio burgere i naš specijalitet – banatski giros. On se razlikuje od klasičnog girosa jer umesto tradicionalnog mesa koristimo pileće belo meso, a tortilju sada pravimo od pica testa, prema recepturi koju sam naučio na obuci kod Danijela. Ova inovacija pokazala se kao veliki hit među našim kupcima”, objašnjava Marko. Prošle godine u svoju ponudu uvrstili su čuvene francuske okrugle kroasane sa pet ukusa pistać, pistać-malina, ferero, ferero-malina i vanila-šumsko voće. Čitave godine, to je bio njihov najprodavaniji proizvod. Sada ga polako sustižu pice pravljene po novoj recepturi.
Piše: Jasna Dimitrijević, magazin Pekar&Poslastičar broj 55, februar/mart 2025
Foto: Pekara San