iba 2025 – u potrazi za inovacijama iz celog sveta

Vodeći svetski pekarski događaj iba 2025 – i ove godine je u Diseldorfu okupio predstavnike pekarske industrije i predstavio najnovija rešenja koja ovaj sektor očekuju u budućnosti.

Kako su saopštili organizatori manifestacije, predstavljen je širok spektar sadržaja – od zanatskog pekarstva, digitalizacije, rešenja za automatizaciju i proizvodne tehnologije, pa sve do energetski efikasnih peći, sistema za hlađenje, pakovanja, prehrambenih trendova i sirovina. Tokom pet dana, 985 izlagača iz 46 zemalja predstavilo je svoj asortiman proizvoda – u obimu i kvalitetu koji se mogu videti samo na vodećem svetskom sajmu. Ovaj događaj privukao je 49.115 posetilaca iz 149 zemalja, koji su došli u potrazi za inovacijama iz celog sveta. Sajam je obeležilo mnoštvo ličnih susreta, konkretnih poslovnih kontakata, demonstracija uživo, praktičnih testiranja proizvoda, uzbudljivih takmičenja i večernjih događaja – sve to, kako kažu organizatori, uz miris sveže pečenog hleba i peciva.

Roland Ermer, predsednik Nemačke federacije pekara, izjavio je da će se IBA 2025 dugo pamtiti i da se pokazalo koliko „strastven može biti pekarski zanat – kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou.” „Takmičenja su pokazala izuzetno zanatstvo, vodili smo inspirativne razgovore sa kolegama profesionalcima i poneli kući mnogo znanja i ideja. Još jednom je postalo jasno: razmena i dijalog su pokretačka snaga naše industrije. Već se radujem IBA sajmu 2027. godine u Minhenu”, poručio je on. Izlagači su susret opisali kao „priliku za nove kontakte”, „veoma važan događaj” i „mesto sa živom atmosferom i kvalifikovanim potencijalnim klijentima”.„IBA je na impresivan način pokazala posvećenost kvalitetu i međunarodnoj relevantnosti, okupljajući ključne aktere iz celog sveta. Posebno se izdvojilo to što je više od polovine posetilaca imalo ovlašćenja za donošenje odluka. Lokacija u Diseldorfu otvorila je vrata novim ciljnim grupama iz susednih regiona i zemalja”, rekao je Diter Dor, generalni direktor i predsednik GHM Gesellschaft für Handwerksmessen mbH. Posebno su bile zapažene svetske klase takmičenja: IBA kup pekara, IBA kup poslastičara i Svetsko prvenstvo somelijera hleba. Ova takmičenja držala su publiku u centru pažnje tokom celog događaja.

U demo pekarama i na izložbenim policama, vrhunski majstori pokazivali su svoje umeće uživo pred posetiocima. Nemačko prvenstvo majstora pekara osvojili su Sebastijan Briklmajer i Janik Ditmar. Pekarski kup pripao je timu iz Francuske – Korentinu Molini i Janisu Tuiju – za njihovo zapanjujuće remek-delo. U takmičenju poslastičara na temu „Umetnost”, učesnici su morali da naprave izložbeni komad, glaziranu tortu, tri različite vrste „petit four” kolača, čokoladne figure, modelovane figure i tematska peciva. Svi sastojci morali su biti jestivi, a svi ukrasi izrađeni na licu mesta. Zlatnu medalju osvojili su In Seok Kim i Kjung Džu Jang iz Koreje. Mihael Kres iz Nemačke krunisan je za prvog svetskog šampiona u kategoriji somelijera hleba.

U fokusu su, pored zanatskog pekarstva i digitalizacije, bili i prehrambeni trendovi, a veliku pažnju privukla je i dodela nagrada startapovima. Glavnu nagradu osvojila je britansko-brazilska kompanija Fonte Ingredientes, poznata po inovativnom pristupu produžavanju svežine hrane uz pomoć tečnih inhibitora plesni. Sledeći IBA sajam biće održan od do 28. oktobra 2027. godine u Minhenu, nakon čega će se vratiti svom redovnom trogodišnjem ciklusu.

Piše: Jelica Antelj, magazin Pekar&Poslastičar broj 57, jun/jul 2025.
Foto: iba

Pogledaj i ostale članke iz kategorije događaji