Ne držimo se striktno recepture, već svemu dajemo lični pečat. Recept je samo spisak sastojaka, a torta je mnogo više od toga. U ovom poslu važno je biti inovativan i otvoren za nove ukuse i tehnike.
Jelena i Dragana iz Pirota, vlasnice brenda Slatki svet & dekoracije već dugi niz godina ulepšavaju svojim tortama i dekoracijama dečije rođendane, venčanja i druge vrste proslava. Mlade, kreativne, i dovoljno vešte da svaku ideju svojih mušterija pretoče u tortu, koja je u njihovom slučaju „malo umetničko delo”. Rade kao tim kreativaca, prateći trendove i podižući kvalitet iz godine u godinu. Kako se dobar glas daleko čuje, za njih se čulo i van njihovog grada Pirota, pa se tako njihove torte i dekoracije poručuju i iz drugih gradova Srbije. Izradom torti i kolača, Jelena Nikolić počela je da se bavi iz hobija, pre skoro dve decenije. Oduvek je, kako kaže, bila ljubitelj umetnosti, dizajna, posvećena detaljima i zato je tragala za zanimanjem koje bi sva njena interesovanja objedinilo. Tokom vremena uspela je da svoju kreativnost pretoči u posao kojim se danas veoma ozbiljno i posvećeno bavi. U tome joj pomaže koleginica Dragana sa kojom se odlično razume i u koju ima beskrajno poverenje.

„To što se razumemo i bez izgovorenih reči čini naš posao lepšim i lakšim. U našem timu su još dve dame sa kojima delimo odgovornost i ideje, što doprinosi uspehu svakog zajedničkog zadatka”, počinje priču Jelena. Inspiraciju i ideje, kako kaže, pronalazi uglavnom na internetu, ali ono što tamo vidi prilagođava željama svojih mušterija. Svaka figurica je ručno izrađena fondanom, a svaki detalj je pažljivo osmišljen. Torte dekorišu fondanom, šlagom i buter kremom. Jelena i Dragana osim što vredno rade u svojoj poslastičarskoj radionici, prate trendove u poslastičarstvu zbog čega je neophodno da se konstantno usavršavaju. Pohađale su mnogobrojne radionice i kurseve koji im pomažu da svoje vizije pretoče u stvarnost.
„Svaka torta je zahtevna na svoj način, naročito one koje su sastavni deo nekog važnog događaja. Kupci ponekad tačno znaju šta žele, ali uglavnom zajedno kreiramo krajnji izgled torte. Najzahtevnija torta do sada bila je mladenačka torta od 110 cm, sa mnogo sitnih cvetića i drugih komplikovanih ukrasa. Svaki detalj je ručno izrađen, a za takav posao neophodno je veliko strpljenje, koncentracija i maštovitost”, pojašnjava Jelena i dodaje da je i dekoracija manjih torti podjednako zahtevna jer su to uglavnom torte koje prave povodom dečijih rođendana. „Dečiji osmesi i oduševljenje kada ugledaju svoju rođendansku tortu su im najbolji pokazatelj da dobro rade svoj posao. Svaka pohvala za kvalitet i izgled naših torti predstavlja nam dodatnu motivaciju da budemo još bolje”, kaže Jelena.

U ponudi je petnaestak različitih ukusa torti, između ostalih čokoladne, voćne torte i kombinacija voća i čokolade (čoko fantazija, nugat, moskva, kinder, rafaelo, snikers, esterhazi, grčka milka, nutela, čoko malina, kidi malina, nugat jagoda…) Važno im je da torta bude i lepa i ukusna, a to postižu izborom najkvalitetnijih namirnica. Trude se da neke namirnice, poput margarina, ne koriste. „Koristimo proverene recepte naših majki i baka koje smo vremenom modifikovale i prilagodile savremenim potrebama. Volimo da isprobavamo nove ukuse i recepte, da eksperimentišemo u pogledu sastojaka, pa u ponudi imamo i torte koje smo same osmislile. Ne držimo se striktno recepture, već svemu dajemo lični pečat. Mislim da nas to izdvaja od ostalih. Recept je samo spisak sastojaka, a torta je mnogo više od toga”, kaže Jelena i dodaje da je u ovom poslu važno biti inovativan i otvoren za nove ukuse i tehnike.
Kao spoj tradicionalnih recepata i novih sirovina koje su im sada lako dostupne nastali su neki novi ukusi torti u njihovoj radionici.Vanila i čokolada kao osnovni sastojci im omogućavaju veliku kombinaciju ukusa, pa su tako nastale oreo torta koju deca posebno vole, karamel torta sa slanim kikirikijem,„Dubai” torta sada već dobro poznata sa pistaći kremom i kadaifom. Kako moderni trendovi kulinarstva naglašavaju važnost korišćenja lokalnih i sezonskih sastojaka, došle su na ideju da pored torte koju prave sa džemom od borovnica sa Stare planine naprave i dobro poznatu staru poslasticu, ali na njihov način – baklavu sa borovnicama dekorisanu pistaći kremom.

Pored izrade torti i kolača, bave se i dekoracijom prostorija u kojima se organizuju proslave kao i izradom slatkih stolova. Slatki stolovi sadrže personalizovane slatkiše i ukrase u skladu sa temom proslave i željama slavljenika. Raznobojni baloni, cvetići i igračke upotpunjuju kompletnu slatku priču i proslavu nekog važnog događaja u životu čine nezaboravnom.
Piše: Jasna Dimitrijević, magazin Pekar&Poslastičar broj 57, jun/jul 2025.
Foto: Slatki svet & dekoracije