Čalija & Čalija proizvodi

Anđeli su u Srbiji

Milica i Milivoje Čalija žive i rade u Beogradu. Posle dugogodišnjeg iskustva u advertajzingu i medijima, otvorili su 2012. godine firmu Čalija & Čalija i počeli sa proizvodnjom integralnih ovsenih kolača Anđeli koji su nastali kao posledica rešenosti bračnog para Čalija da prestanu da prave kompromise u životu. Svu ljubav, vreme i znanje uložili su u posao, sa željom da stvore robnu marku za svoju decu, Miliana (9), Nadu (7) i Danicu (5). Za sedam godina uspešnog poslovanja dobili su dva puta nagradu Best Pack, 2014. i 2015. godine za najbolji dizajn ambalaže u Srbiji, a u međuvremenu su otvorili i Anđeli cookie shop u Ulici kraljice Zorke 40 u Beogradu, baš po želji svojih kupaca.
„Radnja je postala ono što smo hteli. U prostoru se ne puši, pa nam zato dolaze trudnice, mame sa bebama, gospođe u godinama koje moraju da vode računa o zdravlju, a nečim bi slatkim da se počaste. Neki ljudi uđu da popiju kafu ili samo da vide unutrašnji prostor koji ih podseti na neku od evropskih prestonica koju su posetili. Za nas je to kompliment jer je to i bila naša vizija“, kaže Milica Čalija.

calija & calija keks kolaci

Identitet i etos
Milica i Milivoje su Anđele kreirali najpre za sebe i svoju decu kao ukusne, zdrave kolače. Za kratko vreme su ovi slatkiši, od domaćih kolača iz rerne, postali ozbiljan proizvod na našem tržištu. Anđeli imaju snažan identitet i etos. Potrošačima je ponuđen kvalitetan proizvod po originalnoj recepturi, stvoren sa mnogo ljubavi i uz fer cenu. U ovom trenutku postoji 20 različitih ukusa ovsenih kolača od čokolade i voća koji ne sadrže aditive i konzervanse. Prodaju se od najmanjeg pakovanja kao mini Anđeli od 20 grama, zatim pojedinačno upakovani od 50 grama, preko mix pakovanja različitih ukusa od 250 grama, pola kilograma i kilogram. U ukupnoj ponudi su i kolači u limenim kutijama različitih boja. Extra bar je novi proizvod na koji su jako ponosni. Radi se o ovsenom baru bez brašna i šećera koji je industrijski upakovan, sa rokom trajanja, ali veoma mekan, sočan i prirodan. Za sada imaju dve vrste.
U ovoj maloj ali uspešnoj porodičnoj proizvodnji, po rečima njihovih vlasnika, u udarnim mesecima proizvede se i više od dve tone kolača mesečno. Kad procene da više ne mogu da proizvedu kvalitetan proizvod koji će biti istovremeno i dobar i mek, onda neke klijente moraju i da odbiju.

calija & calija prodavnica slatkog

Destinacija za zdrave slatkiše
U prodavnicu svakodnevno stižu zanatski kolači koji nemaju rok trajanja. Trenutno se prodaje pet do šest vrsta i svaki od njih ima neku zdravu zamenu: ili su bez brašna, ili samo od speltinog brašna, ili sa kokosovim šećerom, ili sa medom. „U ishrani je sve više izazova pa nam sve češće dolaze roditelji čija deca imaju intoleranciju na laktozu, brašno, gluten i pitaju koji su nam proizvodi bez šećera ili bez brašna“, tvrdi Milica.
Rolnice su samo petkom i to je dan kada dolaze stalni kupci samo zbog njih. Jedna od najtraženijih vrsta su rolnice sa cimetom (kanel bulare). Drugim danima su neki drugi kolači: kokos padobranci, klasični padobranci, ali sa kokosovim šećerom (šećer od cveta kokosove palme) koji imaju karamelast ukus. Zatim tu je i spelta kolač, super čokoladni sa speltinim brašnom, a svakog dana je u ponudi i zekin kolač koji se pravi od šargarepe. Nešto što je trenutno novo i posebno je rou kauki, sirovi čokoladni kolač. Koji dnevni kolači će biti u ponudi bira i isprobava Milica, sve dok ne dobije pravu kombinaciju koju obavezno testira prvo na deci, svojim najstrožim sudijama.
Anđeli cookie shop od pića nudi razne vrste kafa, biljne čajeve, pravu belgijsku toplu čokoladu, kao i sokove koji su 100 posto od voća, bez šećera. U radnji nema ničeg gaziranog osim mineralne vode. Bez obzira na mogućnost da više zarade, bračni par Čalija je odlučio da i u ovom bočnom asortimanu proizvoda bude bez kompromisa.
Trenutno se najviše razmišlja o uvođenju treće vrste kolača koji neće ličiti na osnovne Anđele, a ni na Extra Bar. Trebalo bi da se proizvede nova vrsta ovsenih kolača koja će, takođe, biti industrijski upakovana. Zahvaljujući tim upakovanim proizvodima koji se prodaju u velikim trgovinskim lancima u celoj Srbiji, Anđeli su postali dostupni svima. Posebno je interesantno da se mogu kupiti i u prodavnici suvenira na beogradskom aerodromu.

Piše: Biljana Vlatković, Pekar & Poslastičar Broj 21, april/maj 2019 god.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije predstavljamo