Bezglutenska ishrana – pomodarstvo ili lek

Bezglutensku ishranu neki ismejavaju, nekima je donela smanjenje zdravstvenih tegoba, a za neke je jedini lek. Poslednjih nekoliko godina postala je veoma popularna i kod nas, pa je zbog toga neki smatraju pomodarstvom, ali je dobra strana njene popularizacije to što ljudi koji imaju celijakiju i za koje je ta vrsta hrane lek, mogu da nađu daleko više namirnica sa oznakom „bez glutena”.

Bezglutenska terapija kao lek
Celijakija je hronična, sistemska autoimuna bolest. Smatra se da pogađa oko 1% ljudi na svetu, a da učestalost poslednjih godina raste. Kada gluten (zajedničko ime za porodicu proteina iz žitarica) dospe u digestivni trakt, zbog poremećenog imunog odgovora dolazi do degeneracije unutrašnjeg zida creva, što dovodi do nutritivnih i drugih ozbiljnih poremećaja, od kojih se većina na prvi pogled ne može povezati sa probavom.

Lepeza mogućih kliničkih simptoma ove bolesti ide od lokomotornih, preko neuroloških, do endokrinoloških, a da probavni iako česti, nisu uvek prisutni. Poremećaj koji se zove necelijakijska osetljivost na gluten, pak, podrazumeva negativnu reakciju organizma na gluten kod osoba koje inače nemaju celijakiju. Kod nas ne postoji dobra statistika koliko ljudi boluje od ovog poremećaja, ali neke procene kažu da se radi o 0,5% do čak 13% populacije.

Kod osoba sa glutenskom senzitivnošću ili intolerancijom na gluten, javlja se dijareja, bolovi u stomaku, nadimanje, umor, depresija… Smatra se i da isključivanje glutena može mnogo da pomogne organizmu da se izbori sa zapaljenskim procesima, ubrza korigovanje telesne težine, poboljša rad štitne žlezde, kao i da umanji tegobe drugih autoimunih bolesti.

Sve žitarice osim prosa, heljde, kinoe, pirinča, kukuruza i ovsa (ako je deklarisan da je bez glutena) sadrže gluten. Jednako opasan je i skriveni gluten, tako da je, ako želite da budete na bezglutenskoj ishrani, neophodno da pažljivo čitate etikete. Takođe, obratite pažnju na čuvanje namirnica u ostavi/kuhinji, da ne bi došlo do kontaminacije glutenom u dodiru sa proizvodima koji ga sadrže.

magazin Pekar&Poslastičar broj 42, decembar/januar 2022/2023.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije vesti