Božićna kućica od medenjaka

Novogodišnji i božićni praznici su moje omiljeno doba godine, a čini mi se da mnogi dele ovu emociju. Prva asocijacija na Novu godinu su medenjaci, kućica od medenjaka i prelep miris cimeta koji se širi iz pećnice. Shodno tome biram da sa vama, kroz ovaj master class, podelim postupak izrade božićne kućice, kao jedne od meni najzanimljivijih dekoracija za prazničnu atmosferu.

Testo za medenjake:
1 jaje
100 g šećera u prahu
40 g meda
100 g putera
300 g brašna
2 g praška za pecivo
začin za medenjake po ukusu

Postupak:
Puter sobne temperature i ostale sastojke staviti u posudu i od toga umesiti testo. Ostaviti da odmori u frižideru sat vremena, zatim razvući i iseći oblike koji se mogu napraviti u vidu šablona ili kupiti plastična modla. Isečeno testo staviti na pleh sa peh papirom i peći na 1800, 8-10 minuta. Na ohlađene delove stavljati rojal masu. Delove koji se preklapaju na zidovima kuće raditi odvojeno, tako što drugi deo špricamo tek kada se prvi osuši. To isto se odnosi i na prozore i vrata koje radimo tek kada se masa na zidovima osuši, da se boje ne bi prelivale jedne u drugu. Kućice spajamo belom čokoladom (može i rojal masom), deo po deo, dok ne dođemo do krova. Krov dekorišemo dekor masom crvene boje.

Rojal masa:
2 belanca
330 g prosejanog sitnog mlevenog šećera
4 kašičice gustina
1 supena kašika ceđenog limuna
Sve sastojke mutimo mikserom. Za delove koje je potrebno istaći ili iscrtati kao npr. venčić ili okvir na prozoru i vratima, dodajemo još malo šećera, da bi masa bila gušća.

O Mariji Cvetanović
Marija Cvetanović je glavni poslastičar restorana „Jerry”, „Bela reka”, „DaLuca”. Ljubav prema poslastičarstvu se javila još u najmlađim danima kada je sa mamom pravila ruže od ratluka, a sa bakom svoje prve kolače. Školu je završila u Beogradu i odmah posle završene škole počela da radi u struci. U svakodnevnom radu se trudi da napreduje kroz sve aspekte, a najveći pokretač joj je ljubav prema poslastičarstvu.

magazin Pekar&Poslastičar broj 42, decembar/januar 2022/2023.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije reč stručnjaka

Tečni kvasac

Kvasac je jednoćelijski mikroorganizam – gljivica, koja procesima svog metabolizma složene šećere (polisaharide – skrob), transformiše u proste...

Pročitaj