Ditsch – bavarska pereca koja je obišla svet

Ako ste nekada bili u Nemačkoj, velike su šanse da ste već probali savršenu perecu – i da je to bila baš Ditsch pereca, u nekoj od preko 200 pekara ove kompanije širom zemlje. Iza njih stoji tradicija od preko sto godina, tačnije od 1919. godine kada je bavarski pekar Vilhelm Ditsch otvorio je svoju prvu radnjicu za prozvodnju pereca i peciva. Danas je kompanija Ditsch jedan od vodećih svetskih snabdevača perecama!

Kada znamo da iza svega stoji bavarsko umeće mešenja i pripreme savršenih pereca, ali i ljubav utkana u ovu porodičnu kompaniju od prvog dana, ne čudi što su Ditsch perece sa šarmantnih uličnih tezgi na seoskim festivalima prešle put do kafića i restorana celog sveta: a uskoro su ih pratila i ostala bavarska peciva, čuvena po svom neodoljivom ukusu i mirisu. Zahvaljujući Silbo Horeca, kod nas se može naći odabrani deo Ditsch asortimana namenjen profesionalnim ugostiteljima, u gotovoj ili polugotovoj formi: bavarske perece, bavarske kifle i kifle za hot dog, kao i kajzerice. Hrskave spolja, meke iznutra, savršeno oblikovane i umešene u najboljom bavarskoj tradiciji, Ditsch perece, kajzerice i kifle donose miris i ukus kojem je teško odoleti – i u kojima će vaši gosti uživati!

LEGENDA O PRVOJ PERECI
U Bavarskoj postoji legenda da je 11. februara 1839, Anton Nepomuk Fajnerbrener, pekar u kraljevskoj poslastičarnici u Minhenu slučajno ispustio testo za perecu u mešavinu sode, umesto u šećernu vodicu. Testo je ipak ispekao, a rezultat je bio tako fascinantan da je istog jutra, Vilhelm Eugen fon Ursingen, izaslanik kralja Vurtenberga imao čast i privilegiju da prvi kupi novu vrstu perece – baš onakvu u kakvima i danas najviše uživamo!

magazin Pekar&Poslastičar broj 39, jun/jul 2022.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije pR