GNT prirodne EXBERRY boje bez E oznake na vašim deklaracijama

SAGAL FOOD je predstavnik austrijske firme Esarom. Na našem tržištu se nalazimo preko 30 godina i prepoznatljivi smo po tome što vam, uz pomoć tehnologa, pomažemo da stvorite proizvode prepoznatljive arome i vrhunskog kvaliteta. Naš zadatak je da dobijete proizvod koji je autentičan, prepoznatljiv, ali i prirodan i zdrav čime on postaje pogodan za populacije različitih uzrasta – to je razlog zbog kog smo u naš portfolio uvrstili i potpuno prirodne GNT EXBERRY boje. GNT boje se nalaze sada na našem tržištu kao rezultat saradnje naše kompanije sa kompanijom GNT koja je proizvođač ovih boja.

ŠTA SU TO GNT EXBERRY BOJE?
GNT EXBERRY boje su potpuno prirodne boje zbog čega slobodno možemo da kažemo da mi hranu bojimo hranom. Šta to zapravo znači? To znači da su GNT boje 100% na biljnoj bazi!Proizvode se od voća, povrća i jestivih biljaka uz korišćenje samo vode – ne koristi se selektivna ekstrakcija pigmenata i nema upotrebe organskih rastvarača, kao ni veštačkih emulgatora, konzervanasa itd. U zavisnosti od vrste pigmenata koji su prisutni u voću i povrću, GNT boje možemo da podelimo u tri kategorije:
• crvene i ljubičaste,
• žute i narandžaste i
• plave i zelene boje.

Nijanse crvene i ljubičaste boje se dobijaju od hibiskusa, slatkog ljubičastog batata, paprike, borovnice, rotkve, crne šargarepe, grožđa, zove i cvekle – pojedinačno ili njihovom kombinacijom. Sama boja iz svih nabrojanih sastojaka potiče od pigmenata antocijanina i betanina koji se prirodno nalaze u ovim sastojcima. Nijansa crvenih i ljubičastih boja najčešće zavisi od pH vrednosti samog proizvoda, ali poseduju dobru stabilnost na sunčeve zrake i termostabilne su. Nijanse žute i naranžaste boje se dobijaju od šargarepe, šafranike, bundeve i kurkume. Pigmenti koji su ovde prisutni su kurkuminoidi, karotenoidi i kartamin. Nijansa i stabilnost žutih i narandžastih boja ne zavisi od pH vrednosti proizvoda i termostabilne su. Nijanse plave i zelene boje se dobijaju od spiruline. Ove boje su interesantne za inovativnu hranu. Stabilnost ovih boja na povišene temperature je umerena.

GNT boje su dostupne u više oblika: TEČNE – idealno rešenje za pića, konditore i slane soseve; lako se disperguju, dostupne su u svim nijansama, a mogu biti i organske kao i HP (boje za proizvodnju tvrdih bombona).

PRAŠKASTE – najpogodnije za suve aplikacije (miksevi ili glazure za pekarstvo); imaju dugačak rok trajanja na sobnim temperaturama.

OD (oil-dispersible) – boje koje su dispergovane u ulju; idealne za prelive i premaze, salatne dresinge i druge masne aplikacije; distribucija boje u proizvodu je ujednačena.

MN PRAH – fini prah koji je najbolji za čokoladne prelive, komprimovane tablete i začinske mešavine; smanjena veličina čestica omogućuje homogenu i stabilnu distribuciju boje čak i u mešavinama sa krupnijim česticama.

ZAŠTO ODABRATI GNT EXBERRY BOJE?
PRIRODNO REŠENJE ZA BOJE – dobijene iz voća, povrća i jestivog bilja. Potrošači se osećaju ponosno što doprinose ekologiji. POGODNE ZA PROIZVODE U TRENDU – vegan, organic, clean label.
POUZDANOST – stabilne boje za širok asortiman proizvoda.
TU SMO DA VAM POMOGNEMO – podrška primene, slaganje boja, saveti prilikom deklarisanja, testiranje stabilnosti, detaljne specifikacije.
VODEĆI BREND U BOJENJU HRANE HRANOM – više od 40 godina iskustva.

magazin Pekar&Poslastičar broj 47, oktobar/novembar 2023.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije pR