I hleb sa oznakom – QR kodom

Od 31. januara svi proizvodi moraju da imaju bar ili QR kod, a evo i šta to znači

Zakon o trgovini je počeo da se primenjuje pre šest meseci, osim odredbe člana 34. stav 8. ovog zakona koja se odnosi na deklaraciju, odnosno obavezu da roba bude označena mašinski čitljivom oznakom.

Za početak primene ove odredbe je ostavljen prelazni period od šest meseci kako bi proizvođači, odnosno trgovci mogli da se pripreme za ovu novinu, piše: „eKapija„.

Od 31. januara postoji obaveza, ranije je bila mogućnost da pored osnovnih podataka na deklaraciji, kao što je naziv proizvoda, vrsta proizvoda, proizvođač i slično, bude navedena i neka mašinski čitljiva oznaka kao što je recimo bar-kod ili QR kod.

U nekim zemljama svi proizvodi na policama su obeleženi posebnim QR kodom kojim možete odrediti proizvođača, dobavljača, kvalitet i poreklo sirovina od kojih je roba proizvedena.

„Imajući u vidu brojna pitanja koja smo u poslednjih par dana imali od strane naših članova, danas smo obavili konsultacije sa načelnikom Sektora za trgovinu, usluge i politiku konkurencije, Željkom Rakićem koji je bio raspoložen da nam da odgovore na određene nedoumice poslodavaca. Najviše pitanja smo dobili od poslodavaca koji se bave pekarskom delatnošću i da li se ova zakonska odredba odnosi i na njih. Takođe, bilo je pitanja od strane vlasnika maloprodajnih objekata koji robu nabavljaju od poljoprivrednih proizvođača ko je u obavezi da robu deklariše mašinski čitljivom oznakom u skladu sa zakonom“, saopštili su iz Unije poslodavaca Srbije.

Član 34. stav 8 Zakona o trgovini se odnosi na sve proizvode u maloprodaji što uključuje i pekarske proizvode koji moraju imati bar kod ili QR kod, takođe proizvođač je dužan da svoju robu označi deklaracijom u skladu sa zakonom, ali sankcije za nepropisno deklarisanje i izostanak bar koda ili drugog mašinski čitljivog koda će snositi prodavac.

„Podsećamo da u skladu sa Zakonom o trgovini, ukoliko se bavite proizvodnjom ili uvozom proizvoda, dužni ste da robu označite deklaracijama. Odgovornost za snabdevenost robe deklaracijom imaju i trgovci robom“, navode iz Unije.

Roba u trgovini na malo mora da ima deklaraciju koja sadrži podatke o:

– nazivu i vrsti robe;

– tipu i modelu u skladu sa prirodom robe;

– količini izraženoj u jedinici mere ili komadu u skladu sa svojstvima robe;

– poslovnom imenu proizvođača, a za robu iz uvoza poslovnom imenu uvoznika i zemlji proizvodnje.

Podaci moraju da budu navedeni na jasan, lako uočljiv i čitljiv način, na srpskom jeziku, na ćiriličkom ili latiničkom pismu.

Deklaracije sa tačnim podacima treba da obezbede proizvođač i uvoznik, ali su za njihovo postojanje odgovorni i trgovci.

Globalni broj trgovinske jedinice (Global Trade Item Number – GTIN) koristi se za jedinstvenu identifikaciju trgovinskih jedinica. Sa druge strane, QR kod predstavlja matrični kod, ili dvodimenzionalni bar-kod.

Ova novina će omogućiti i potrošačima da instaliraju aplikaciju na svom smart telefonu i da onda skeniraju bar kodove ili neku drugu mašinski čitljivu oznaku kao što je QR kod i vide odakle je taj proizvod, da nađu osnovne podatke o tom proizvodu.

Iz Ministrastva trgovine, turizma i telekomunikacija je najavljeno da će tržišni inspektori kontrolisati poštovanje Zakona, a da Tržišna inspekcije radi u skladu sa planovima, a i po prijavama potrošača.

Izvor: Blic

Pogledaj i ostale članke iz kategorije vesti

Kako do žiga Čuvarkuća

Strateška podrška Privredne komore Srbije srpskim proizvođačima Pre godinu dana Privredna komora Srbije pokrenula je projekat „Stvarano u...

Pročitaj