Reuters

Iskustva iz zemalja EU i Velike Britanije – Vreme je da se trgovci obrate lokalnoj pekari

Sada kada se prodavnice bore da obezbede hleb i ostala peciva na svojim vitrinama, pravo je vreme da se trgovci obrate lokalnim pekarama za snabdevanje.

Najveći evropski i britanski dobavljači hleba se teško bore sa velikom potražnjom, menjajući u hodu sisteme poslovanja kako bi maksimizirali proizvodnju – i to rade najčešće sužavajući asortiman ponude. 

Za razliku od drugih proizvođača hrane, oni imaju problem i sa isporukom proizvoda u prodavnice. Imajući u vidu nezapamćenu situaciju u kojoj se nalazimo, nije čudno što je već nekoliko velikih industrijskih pekarskih pogona prestala da isporučuje robu manjim prodavnicama.

Dailymail

U međuvremenu, mnogi pekari u zemljama EU i Velikoj Britaniji shvatili su da će veleprodajna preduzeća praktično nestati preko noći onog trena kad škole, restorani i hoteli zatvore svoja vrata.

Pekarska industrija je u velikim ekonomskim problemima jer se trgovine sa kojima godinama sarađuju odjednom gase.

TheSun

Preporuka širom EU i Velike Britanije je: Ako ste prodavac i gledate prazne vitrine za hleb, uzmite telefon u ruke i pozovite lokalne pekare. Možda se neće desiti ništa. A možda se uspostavi saradnja koja će trajati i kad se trenutna kriza završi. To je šansa da zadovoljite svoje kupce usput spasavajući lokalne preduzetnike.

Često se ovih dana čuje jedno, no to ga ne čini manje istinitim – svi smo u ovome zajedno i svi ćemo iz ovoga izaći ako ostanemo zajedno.

Priredila – Anđelija Lazić, magazin Pekar & Poslastičar

Pogledaj i ostale članke iz kategorije vesti