Jestivo cveće

Jaooo ne stavljaj sveže cveće na tortu! Otrovno je… Predrasuda i neobaveštenost.

Danas je najzad i kod nas stigao svetski modni trend, dekorisanje poslastica svežim cvećem. Hrabre kolege su se upustile u predivnu avanturu, koju odlikuje puno boja, mirisa, oblika i blagih ukusa cveća na njihovim poslasticama. Takođe se i kuvari polako i pomalo stidljivo pridružuju ovom cvetnom trendu.

Cveće, kao i svaku novu namirnicu koju počinjemo da koristimo pripremi slatkih i slanih jela, moramo da upoznamo. Pre svega sa gastronomske tačke gledišta: vrste jestivog cveća i njihove organoleptičke karakteristike, koje treba prilagoditi pripremljenom proizvodu.

Najčešće korišćene vrste jestivog cveća su: ruže (birati one koje imaju intenzivan miris, ukusnije su), ljubičice, dan i noc, bergamot, cikorija, cvet bundeve, zove, mirte, suncokreta, ljiljana, potočarke, valerijane, sitne ljubičice, cvet korijandera, bosiljka, nane, ruzmarina, lavande, japanskog bosiljka, cvet hajdučke trave, anisa, vlašca, mirođije, limun verbene, kamilice, fiksije, ružičasta akacija, žalfija…

Nejestivo cveće: jedić, anemone, svi pukovi, božićna ruža, irisi, visterije sve vrste, azaleje i dr. Ove vrste mogu izazvati zdravstvene tegobe prilikom upotrebe. I kod nas postoje uzgajivači svežeg jestivog cveća (na pr. urbani farmeri) koji pripremaju mix cveća za dekorisanje. Kolege mogu kupiti na pijaci ili sami uzgajiti u svojim baštama ili terasama cveće, pored aromaticnog bilja koje takođe zauzima značajno mesto u organoleptickom i estetskom segmentu pripreme gastronomskog proizvoda.

Jestivo sveže cveće moze se pripremiti na razne načine za duži period upotrebe. Jedan od načina je kristalizacija latica. Najčešće koristimo ruže, ljubičice, mini dan i noc i druge vrste po izboru. Za kristalizaciju latica i malih cvetova potrebno je nabaviti: agar-agar (biljni želatin koji se može nabaviti u prodavnicama zdrave hrane), voda, šećer u prahu. Način pripreme: cvetove ili latice pažljivo oprati i posušiti.Vodu zagrejati do ključanja, malo prohladiti i umešati agar-agar. Pljosnatom četkicom za bojenje naneti tanak sloj pripremljene mase na latice. Pripremiti plato sa papirom i prosejanim šećerom u prahu i pažljivo obloziti latice istim. Na plehu sa papirom ređati latice i staviti ih u rernu na 50-40°C. Kada cveće postane krto, suvo i kristalizovano, prebaciti u plitku kutiju. Čuvati na suvom mestu, na sobnoj temperaturi. Koristiti za dekoraciju, od svadbenih torti do minjona.

magazin Pekar&Poslastičar broj 16, jun/jul 2018.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije reč stručnjaka

Mandarina Cake Shop

Kako se kreira sezonski i tematski meni Ljubaznošću Kamelije Radojčić, suosnivačice Mandarina Cake Shopa, zavirili smo „iza kulisa” i saznali kako...

Pročitaj