Kulinarski esnaf u Srbiji

Udruživanje, titule, takmičenja, problemi i dobre vesti


Za magazin „Pekar&Poslastičar”, ekskluzivno, Zoran Mišković, predsednik Kulinarske federacije Srbije (KFS)

Povod za razgovor sa Zoranom Miškovićem, predsednikom Kulinarske federacije Srbije, jeste učešće KFS na Global Chef Challenge-u u Riminiju, 19-22. 02. 2023 – jedinstvena prilika za sticanje novih znanja članova udruženja, kao i promociju nacionalne gastronomije Republike Srbije. U razgovoru se dotičemo i tema kako funkcioniše KFS, ko su članovi i koliko kulinarskih asocijacija ima u Srbiji; kada će biti organizovan 5. Balkan Kulinari kup; kako se postaje master šef i da li ih u Srbiji ima…

KFS na Global Chef Challenge-u u Riminiju
Gastronomija je uvek bila ponos Srbije, ističe g. Mišković. Vrhunski ukusi i sklonost uživanju osobine su koje krase našu zemlju, a vekovima čuvani recepti svedoče o dugoj kulinarskoj tradiciji i sposobnostima naših kuvara. Sada imamo priliku da dokažemo ne samo da su srpski kuvari pravi profesionalci nego i da su među najboljima na svetu!Global Chefs Challenge je takmičenje najboljih kuvara nacionalnih timova u četiri kategorije. Organizator takmičenja je Svetska kulinarska organizacija (World Chefs). Pobednici regionalnih svetskih polufinalnih takmičenja stiču pravo da se 2024. godine takmiče na velikom finalu u Singapuru, koje je sastavni deo najmasovnijeg događaja – Kongresa kuvara.

Radi se o poznatom svetskom takmičenju koje Svetska kulinarska organizacija organizuje sa domaćinima polufinalnih turnira, pa tako i sa Nacionalnom kulinarskom federacijom Italije, koja je domaćin takmičenja za članove sa evropskog kontinenta. Na ovom takmičenju učestvuju nacionalne selekcije sa svih kontinenata i svaki predstavlja jednu od sedam polufinalnih grupa, iz koje samo najbolji idu u veliko finale. Zadovoljstvo nam je što će Nacionalni tim Srbije i Kulinarska federacija Srbije imati priliku za promociju nacionalne gastronomije Srbije, a članovi tima – juniori i seniori u svim kategorijama – priliku za sticanje takvog jednog iskustva.

Kulinarska federacija Srbije – krovna kulinarska organizacija
Kulinarska federacija Srbije je udruženje profesionalnih kuvara, čiji je osnovni cilj unapređenje nivoa znanja ugostiteljskih kadrova, odnosno razvoj gastronomske struke u državi i regionu. Osnivači su Kulinarska asocijacija Srbije i Asocijacija šefova kuvara Srbije. Kao zvanični predstavnik Republike Srbije, KFS je i punopravni član Svetske kulinarske asocijacije (WACS – Worldchefs). To je neprofitna, nevladina strukovna organizacija, koja se, pored unapređenja kvaliteta gastronomske struke, bavi promocijom, očuvanjem i zaštitom nacionalne gastronomije kao dela kulture i tradicije naše zemlje i značajnog segmenta turizma. Članove čine ugledni profesori i nastavnici srednjeg, višeg i visokog obrazovanja iz oblasti gastronomije, poslastičarstva i pekarstva, poznati šefovi kuhinja i šefovi poslastičari, kao i pica majstori i kuvari i poslastičari hotela i restorana iz svih krajeva Srbije. Visina članarine usaglašena je sa predlogom Worldchefs-a, na osnovu preporuke da na globalnom nivou za profesionalce godišnje iznosi 50 evra. Za mlade kuvare je to 1.000,00 dinara na godišnjem nivou. Uplate od članarine, ali i donacija i sponzorstava koriste se isključivo za ostvarivanje statutarnih ciljeva, organizovanje edukativnih radionica, posete značajnim strukovnim događajima u zemlji i svetu, učestvovanje na takmičenjima, organizaciju humanitarnih događaja i slično.

Od volonterskog ka profesionalnom vođenju KFS
Ono što naš sagovornik ističe kao hronični problem jeste stepen angažovanja ionako profesionalno prezauzetih članova uprave udruženja. Volontersko vođenje organizacije potrebno je zameniti profesionalnim timom, koji bi olakšao organizovanje i realizaciju brojnih projekata i aktivnosti udruženja. Iduće godine očekuje ih proslava jubileja – 20 godina postojanja – što je pravi trenutak da se najave planovi za budućnost. Jedan od njih je i regionalizacija udruženja, koja će podrazumevati organizovanje na lokalu. Svaki region imao bi svog predstavnika, člana udruženja koji bi organizovao rad i aktivnosti udruženja u svom okrugu. Još jedan od projekata, koji je postao tradicionalan, jeste Balkan Kulinari kup. To je regionalno takmičenje profesionalnih kuvara koje okuplja predstavnike iz preko 20 zemalja, među kojima i one van regiona (Rusija, Azerbejdžan…), u više kategorija. U planu je da peti po redu kup bude organizovan u naredne dve godine.

Kulinarske titule i zvanja kod nas i u svetu
Na pitanje kako se postaje master šef i da li ih u Srbiji ima, naš sagovornik odgovara pričom o primerima obrazovne prakse u svetu: „Nekada se znalo kako se dobija tzv. ‘majstorsko pismo’, dok se danas kod nas titula master šefa olako shvata. WACS ima striktne propise kako se postaje internacionalni master šef, a u nekim zemljama (Italija, Nemačka, Švajcarska, Amerika…) za titulu šefa potrebno je proći dodatno obrazovanje, tj. specijalizaciju, često u trajanju od dve i više godina. Kod nas se na Prirodno-matematičkom fakultetu može doktorirati na temama iz oblasti kulinarstva i lepo je da ovu struku u tom smislu podržava nauka, ali je neophodno da obrazovni sistem prepozna i praktičnu sferu, odnosno organizuje studije konkretno za sticanje zvanja master šef.” U tom kontekstu, na kraju ovog upoznavanja sa predsednikom Kulinarske federacije Srbije ispisujemo poruku koju naš sagovornik upućuje mladim kolegama: „Konstantno učenje, usavršavanje i otvorenost za nova znanja. Ići po dobrim restoranima, probati, gledati rešenja kolega, pratiti društvene mreže, koristiti svaku priliku za usavršavanje u inostranstvu. Ovo je profesija u kojoj nema kraja učenju, što je i čini jednom od najkreativnijih. Ali i najnapornijih i zato se u njoj opstaje samo ako se zaista voli to što se radi.”

Kulinarsko udruživanje – izazovi i zablude
Kulinarskih udruženja u našoj zemlji ima i više nego što je potrebno, ocenjuje naš sagovornik, ali dodaje da udruživanje podrazumeva slobodan izbor. „Mislim da nije u pitanju samo želja kolega da rade po nekim svojim pravilima, već se često radi o nedovoljnoj informisanosti. Naše udruženje je jedino verifikovano od strane WACS-a, odnosno njen je punopravni član, što podrazumeva jedinstvenu poziciju kada je međunarodna saradnja u pitanju”, naglašava g. Mišković.

Piše: Jasna Žarković, magazin Pekar&Poslastičar broj 43, februar/mart 20203.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije predstavljamo