Pada potrošnja hleba u Srbiji

Potrošnja hleba po stanovniku naše zemlje je u poslednjih 17 godina smanjena sa 91,5 na 48,5 kg što je pad od 47%. Prosečna godišnja potrošnja peciva iznosi oko 10 kg po stanovniku, pokazuju najnoviji podaci udruženja Žitounija. Posmatrano po regionima, kako navode, ukupna potrošnja hleba i peciva je ispod navedenog proseka u razvijenijim područjima u Srbiji, a iznad proseka u regionima čiji je BDP ispod republičkog proseka. Sa druge strane se procenjuje da je, za razliku od hleba, potrošnja peciva po stanovniku u razvijenijim regionima veća od 10 kg, dok je manja u nerazvijenim delovima zemlje. Srbija se tako približila prosečnoj potrošnji ove namirnice u Evropi.

U Beogradu u kome je prosečan broj članova domaćinstva 2,56, godišnja potrošnja iznosi 156,4 kg po domaćinstvu ili 58,5 po stanovniku. U Vojvodini domaćinstvo troši godišnje 124,7, a svaki član 50 kg hleba i peciva u toku godine. U Šumadiji 171,8 kg troši domaćinstvo, a u regionu južne i istočne Srbije 190 kg hleba i peciva godišnje. U ovom delu Srbije se troši najviše hleba i peciva po stanovniku i to 66,7 kg, podaci su Žitounije.

Prema proceni ovog udruženja, a polazeći od situacije na tržištu brašna, godišnja meljava pšenice iznosi oko milion tona. Zbog smanjene potrošnje hleba po stanovniku i manjeg izvoza brašna, umanjene su i dosadašnje procene godišnje meljave pšenice sa 1,2 miliona na milion tona. U Žitouniji kažu da se od navedene količine pšenice proizvede oko 730.000 tona brašna za ljudsku ishranu. Ono se utroši za proizvodnju hleba i peciva, neposrednu potrošnju stanovništva, proizvodnju testenina, konditorsku industriju i izvoz. Ono što se primećuje je da je, u odnosu na prethodne godine, smanjena potrošnja hleba (bez peciva), ali je manji i broj stanovnika Srbije za oko milion. Oba ova faktora su uticala na umanjenje ukupne godišnje potrošnje hleba u Srbiji za 347.000 tona, kažu u Žitouniji. Inače godišnje se za proizvodnju hleba i peciva utroši 283.000 tona brašna, a za neposrednu proizvodnju oko 130 hiljada tona i to kroz mala pakovanja, a otprilike isto toliko brašna ide za testenine. Inače u Srbiji se proizvede čak 60.000 tona brašna u malim pakovanjima od čega se osam odsto izveze. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u Srbiji se samo za konditorsku industriju godišnje potroši 46.000 tona brašna.

magazin Pekar&Poslastičar broj 48, decembar/januar 2023/2024.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije vesti