Sastojci:
Testo
1 kg brašna tip 400
2% soli
10 % šećera
10% putera (u zames)
2 jaja
40g svežeg kvasca
200 ml mleka
200 ml vode
Priprema:
Mešenje testa 5 minuta u prvoj brzini, 8min. u drugoj brzini. Testo staviti u frižider da odmara 24 h. U testo staviti 35% putera ili margarina (u laminiranju na masu testa), preklope raditi 4×4, seći testo razvučeno na trake pa razvući na 3,5 mm. U pecivo se stavlja suvi vrat, čedar sir, sveža paprika, kiseli krastavci, za dekoraciju pavlaka i mladi luk. Proizvod nakon punjenja i finalnog oblikovanja, staviti u retarder ili komoru na sat vremena na temperaturi 30°C, zatim namazati jajima i peći na 170°C 15 min.






O Marku
Marko Stanković, koga kolege znaju kao Cubeta, radi ovaj posao preko 20 godina. Počeci u pekarskom zanatu su mu bili na starim turskim pećima i sve što se tada radilo, radilo se ručno. Kasnije su ga zanat i život odveli u inostranstvo; radio je u Rusiji, u Jekaterinburgu, bureke, kroasane i mnogo vrsta hlebova, a posle Rusije, otišao je u zapadnu Evropu gde je stekao veoma dobro znanje i iskustvo u pravljenju raznovrsnih pekarskih proizvoda. Kada se vratio u Srbiju bila su mu otvorena vrata mnogih poznatih pekara i to za mesto glavnog majstora. Sve pekarske proizvode zna da pravi, ali jako dobro poznaje i poslastičarski zanat.
Trenutno radi u jednoj od najpoznatijih pekara u Srbiji, Baget&co, naglašava jako dobre uslove za rad, posebno što radi sa Bongardovom opremom. Na Jutjubu ima video kako pravi burek, sa preko 600.000 pregleda, a za ovogodišnju Pekarijadu prijavio ga je kolega rekavši mu da je šteta da ne učestvuje. I tako je Marko postao regionalni pobednik u kvalifikacijama u kategoriji Kroasan.