Pekara Karakter počela je sa radom u (ne)vreme pandemije, 2021. godine i vlasnica Rajna Mandić priča nam koliko je početak bio naporan ali se upornost isplatila. Budući da je po završenom Tehnološkom fakultetu (prehrambeni smer) u Banjoj Luci praksu sticala u struci i to u velikom pekarskom lancu u Novom Sadu, zanatski pristup bio je novi izazov za nju kao mladog tehnologa. Prethodno radno iskustvo podrazumevalo je i rad u menadžmentu, te se otvaranje sopstvenog lokala pokazalo kao dobar potez.
„U tome mi je pomogao moj prethodni poslodavac i danas je njegovo prisustvo u Karakteru vidno, kako na nivou konsultacija tako i tehničko-logističke podrške”, objašnjava Rajna ovu zanimljivu saradnju male zanatske i velike industrijske proizvodnje. Jedan radnik u tom velikom pogonu zadužen je za ručnu izradu testa, a završno oblikovanje proizvoda kao i pečenje radi se u samoj pekari. Pekara Karakter jasno je profilisana tj. specijalizovana za proizvode rađene isključivo od prirodnog kvasca tj. kiselog testa. Iz ponude se, kako smo i u uvodu naveli, izdvajaju hlebovi – sa karakterom.
Pet hlebova – pet karaktera
Uverili smo se da je svaki Karakter hleb poseban i zato zaslužuje ime nadenuto na osnovu glavne osobine. Beli hleb je tako tradicionalista, beli hleb sa semenkama –kreativac, hleb sa maslinama i bosiljkom – hedonista, speltin hleb je perfekcionista a integralni-organski – prirodnjak. Bilo bi zanimljivo anketirati mušterije koje iz svih krajeva grada dolaze po „karakter-hleb”, kako su odabrali svoj favorit. Vekne su kilogramske, ali je moguće kupiti pola hleba. Zanimljivo je da su cene svih proizvoda formirane „na gramažu” i Rajna nam objašnjava da su se za taj pristup opredelili kao najprecizniji jer ručno rađeni proizvodi ne mogu da budu izvedeni tako precizno kao industrijski, a komadi mogu da variraju u težini. Svima je zajednička osobina, naravno, kvalitet, jer se rade od biranih sirovina i poštuje tehnološki proces ručne izrade, što je slučaj i sa ostalim proizvodima pekare Karakter.
Bogata i kreativna Karakter-vitrina
Pekara Karakter razvila je i druge zanimljive proizvode, koje možete naći samo u ovoj maloj pekarskoj radnji: pite (10 ukusa), štapići (8 ukusa), tortilje, tortilja čips, domaća granola od ovsenih pahuljica sa kiselim testom, sendviči… Na pitanje kako se odlučila da asortiman bazira isključivo na proizvodima od kiselog testa, Rajna odgovara da je to, po njoj, budućnost pekarstva: „Iako se često može čuti da proces izrade treba ubrzati i skratiti, da sve treba da bude instant, a da je ovakav pristup korak unazad, ja mislim upravo suprotno. Ljudi sve više osvešćuju koliko ishrana utiče na zdravlje i kvalitet života, pa će se shodno tome sve više birati oni načini spravljanja hrane koji to podržavaju, a sourdough pristup je jedan od njih.” U tom kontekstu se i viša cena ovih proizvoda vrlo brzo usvaja kao opravdana.
Dobar tim – osnov planiranja budućnosti
Dotičemo se u razgovoru i pitanja radne snaga i saznajemo da je taj „problem” moguće rešiti ako poslodavac odluči da mu je glavni kriterijum – zadovoljan radnik. „Karakter ima tri stalno zaposlena radnika i od početka se trudimo da uslovi rada i nagrađivanje budu adekvatni, jer se njihova energija oseća u lokalu i od nje zavisi i ugled brenda i stabilnost poslovanja. Dobro uigran tim je bogatstvo koje treba gajiti i čuvati, jer se ne stiče lako”, jasna je Rajna. Interesovanje za proizvode pekare Karakter polako otvara potrebu za još jednim lokalom. Rajna nam otkriva da će koncept biti proširen pravcu kafe-pekare, sa ponudom koja uključuje spremanje organske kafe i prikladan doručak-meni. Kada se na jednom mestu nađu dobar koncept, kvalitetan proizvod, jasna vizija, uigran tim i hrabra i vredna vlasnica – uspeh ne može da izostane. Karakter je pravi primer, što će vam potvrditi mnogi Novosađani koji dan ne mogu da zamisle bez svog karakter-hleba.
Piše: Jasna Žarković, magazin Pekar&Poslastičar broj 44, april/maj 2023.