Puratos poslastičarski „Ukusi Balkana” pod sloganom „Delimo strast”

Drugo izdanje Regionalne poslastičarske radionice – Flavors of Balkan, održano je u Inovacionom centru Puratos Srbija od 14. do 16. septembra 2022. Poslastičari demonstratori Puratosa iz sedam zemalja – Bugarsk e, Rumunije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Albanije,jeg dana radi Hrvatske i Srbije predstavili su poslednjeg dana radionice, 16.09. 2022, vodećim poslastičarima iz Srbije i ostalim gostima najpopularnije poslastice iz svojih zemalja – ovog puta u tematskom okviru „veganski kolač ”.

Od demonstratora iz Srbije, Aleksandra Jokića, saznali smo da je u poslednje vreme primetan porast potražnje za veganskim kolačima, što je i bio razlog da ih ovogodišnji Puratos skup kolega sa Balkana stavi u fokus. Zanimljivo je da su, pored originalnih
recepata, na promo stolovima bile izložene i „starinske”, dobro poznate poslastice, ali u vegan varijaciji.

Na degustacionom stolu kolega iz Hrvatske npr., dominirali su čokoladni kolači, i promoter Admir Karalić skrenuo nam je pažnju na to da Puratos Belcolade čokolade imaju i vegansku liniju.

Pored smeša za veganske proizvode, Puratos je odgovorio i zahtevima za sve prisutniji takozvani Health and well-being (dobar i zdrav) način ishrane, te se u njegovim katalozima mogu naći i sirovine potrebne za kolače koji odgovaraju ovom trendu, saznali smo od Marka Jankovića iz Puratosa Srbija.

Flavors od Balkan potvrdili su da je ovakav vid okupljanja struke neophodna prilika za razmenu iskustava i ideja.

magazin Pekar&Poslastičar broj 41, oktobar/novembar 2022.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije događaji