Peta Pekarijada

Pet disciplina u pet gradova

Ovogodišnja Pekarijada ima kategoriju moj hleb koja pruža mogućnost profesionalcima da pokažu svoje majstorstvo i kreativnost u najboljem svetlu. U kategorijama štrudla i kroasan je konkurencija jača nego ranijih godina. Najveće interesovanje u Beogradu, kao i svake godine vladalo je u kategoriji burek.

Kriterijumi su visoki jer među profesionalcima presuđuju samo nijanse. To je upravo i najveći izazov ovog takmičenja, biti prvi među najboljima. Nacionalno takmičenje koje okuplja najbolje pekare iz cele Srbije, Pekarijada, po peti put okupilo je pekare profesionalce, koji će se takmičiti za prestižnu titulu najboljeg u jednoj od pet kategorija: burek, hleb, štrudla, kroasan i pica (finalna takmičenja u jesen za ovu kategoriju). Kvalifikaciona takmičenja u Beogradu su završena, nakon kojih slede takmičenja u još četiri grada – Novom Sadu, Požegi, Paraćinu i Leskovcu. Broj učesnika je iz godine u godinu sve veći, a kao i uvek, Pekarijadu prati dobra atmosfera i druženje.

Ovo takmičenje ima za cilj promovisanje pekarskog zanimanja posebno kod mladih koji tek biraju svoj životni poziv ili su tek upisali pekarski zanat. „Pekarijada nije samo takmičenje, ona je i veliko druženje, i razmena iskustava, recepata, stručnih saveta, mesto dobrih susreta i povezivanja ljudi”, kaže Ljubomir Pavlović član Organizacionog odbora Pekarijade. Profesionalni pekari se takmiče u pet kategorija: moj hleb, burek (prazan i sa sirom), pica, kroasan i štrudla (sa makom i sa orasima). Kriterijumi su visoki jer među profesionalcima presuđuju samo nijanse. To je upravo i najveći izazov ovog takmičenja, biti prvi među najboljima. Interesovanje za učešće na ovom prestižnom takmičenju je i ove godine bilo veliko. Žiri ovog takmičenja čini preko 35 članova iz struke među kojima su predstavnici i tehnolozi industrijskih i zanatskih pekara, predstavnici najvećih trgovinskih lanaca, svetski prvak u pravljenju pica, pobednici prethodnih Pekarijada, novinari…

Ljubomir Pavlović


„Ako je suditi po prvim utiscima, ovogodišnja Pekarijada je bolja od prethodnih. Zapravo, svaka naredna je sve bolja, što govori o tome da ona raste iz godine u godinu”, kaže Nenad Trimčević, predsednik žirija. „Ova Pekarijada ima lepše hlebove nego prošla. U kategorijama štrudla i kroasan je konkurencija jača nego ranijih godina. Najveće interesovanje u Beogradu, kao i svake godine vladalo je u kategoriji burek. Takmičari prave dva prazna bureka i dva sa sirom. Prosek treba da bude 1 kg, ali mi dajemo toleranciju 950 gr do 1050 gr. Vreme izrade je 4 sata. Takmičar sam bira proizvod koji se ocenjuje”, objašnjava Trimčević i dodaje da je atmosfera odlična od prvog dana.

Nenad Trimčević

Tajna dobrog bureka je u „osećaju za testo“
Takmičar Miroslav Nikolić je treći put učesnik Pekarijade. Ove godine takmičio se u kategoriji burek i štrudla. I on potvrđuje da je u kategoriji burek konkurencija bila ozbiljna. Zaposlen je kao pekar u Pekari kod Vidoja iz Velike Moštanice. Kaže da tajna dobrog bureka leži u rukama majstora i „osećaju za testo“. „Treba voleti to što radiš, ili kako bismo mi pekari rekli treba ‘da te voli testo’. Treba imati osećaj za koru, koliko je baciti da ne pukne”, kaže Miroslav koji je pekarski zanat naučio od ujaka, a onda je „krao“ od ostalih i utisnuo lični pečat, na kraju. Atmosfera na takmičenjima je odlična, a poznanstva koja je stekao među kolegama smatra dragocenim.

Miroslav Nikolić

Na nagovor kolega i prijatelja, prvi put na Pekarijadi našao se i Marko Stanković, glavni pekar pekare Baget & Co. Pekarski zanat usavršavao je u inostranstvu, od Crne Gore i Hrvatske, preko Švajcarske i Francuske do Rusije. Na Pekarijadi se takmičio u kategoriji kroasan. Ističe da je takmičenje organizovano na visokom profesionalnom nivou i da protiče u veoma prijatnoj atmosferi. Očekuje dobar plasman u ostatku takmičenja Milan Đorđević, pekar koji je zaposlen u Maksi pekari, kaže da Pekarijade ne propušta. Ovoga puta se takmičio u tri kategorije: štrudla, burek i hleb. „Sve je odlično organizovano, od žirija do sirovina, ambijenta, uslova rada, tako da su organizatori bukvalno na sve mislili ”, objašnjava Milan Đorđević.

Milan Đorđević

Marko Stanković

I pekaru Tihomiru Tepšiću iz Beograda, ovo nije prvo učešće na Pekarijadi. Ovo takmičenje mu je donelo brojne poslovne kontakte od kojih su neki prerasli u prijateljstva. Takmičio se u kategoriji burek u kojoj je već tradicionalno konkurencija jaka. Radi kao burek majstor i želja mu je da jednoga dana ima i svoju pekaru.

Tihomir Tepšić

„Dopalo mi se sve, organizacija na visokom nivou, takmičari su ispoštovani u svakom smislu, takmičenje je proteklo
u odličnoj atmosferi, trudili smo se da svako napravi maksimalno dobro svoj proizvod”, kaže Denis Dauti, pekar koji radi u pekari Bucin mlin iz Zemuna koji se takmičio u kategoriji hleb. Napravio je egipatski hleb sa urmama, orasima, buterom kojim je bio zadovoljan i očekuje pozitivne reakcije struke i žirija i dobar plasman u ostatku takmičenja. U kategoriji kroasan takmičio se
i Srđan Stojanović koji radi kao restoranski pekar u Salaš Vinariji Zvonka Bogdana koja se nalazi u Beton hali. Bio je pobednik „Pekarijade“ u kategoriji somun 2016. godine, a pre dve godine osvojio je treće mesto u kategoriji francuski kroasan. Ove godine takmičio se u kategoriji kroasan u kojoj je, prema njegovim rečima, konkurencija bila jača nego na prethodnim takmičenjima. I ovogodišnja „Pekarijada“, prema njegovim rečima je odlično organizovana, uslovi evropski, vrhunska oprema i tehnologija.

Denis Dauti

Vladimir Vasilić, vlasnik pekare Klasje panonsko iz Čerevića takođe je redovan učesnik Pekarijade. Ove godine će se takmičiti u kategorijama burek i hleb, u kvalifikacionim takmičenjima koja će biti organizovana u Novom Sadu. „Kada se dođe u finale, tu odlučuju nijanse. Lep je osećaj biti u društvu najboljih. Neko se malo bolje snađe, u novim uslovima, drugačija je tehnologija proizvodnje, mašine, sirovine nego one sa kojima mi radimo, a ponekad i trema odradi svoje”, kaže Vasilić.

Vladimir Vasilić

U trenutku pisanja ovog teksta završena su kvalifikaciona takmičenja u Beogradu. Neka se spreme i dobro „protrljaju dlanove“ pekari iz ostatka Srbije za kvalifikacije u Novom Sadu, Požegi, Paraćinu i Leskovcu. Pa, nek „testo poleti“. U toku je Pekarijada 2025.

magazin Pekar&Poslastičar broj 56, april/maj 2025.

Pogledaj i ostale članke iz kategorije događaji

Peta Pekarijada

Pet disciplina u pet gradova Ovogodišnja Pekarijada ima kategoriju moj hleb koja pruža mogućnost profesionalcima da pokažu svoje...

Pročitaj